Welke kenmerken heb ik nou eigenlijk en hoe kan ik mijzelf beter leren kennen?

Gepubliceerd op 29 januari 2018 15:00

Doordat ik verschillende (psychiatrische) diagnoses heb, is het een chaos in mijn hoofd. Door op een rijtje te zetten welke kenmerken waarbij horen, hoop ik grip te krijgen op deze chaos in mijn hoofd en hierdoor op mijzelf en mijn manier van denken en doen. De genoemde kenmerken zijn zoals ze voor mij voelen, het kan best heftig overkomen om het te lezen.

 

In deze blog ga ik je proberen uit te leggen wat, volgens mij, mijn kenmerken zijn van mijn Borderline en mijn ADHD. Of de juiste kenmerken onder het "juiste kopje" staan weet ik dus niet zeker. Ik hoop door het opschrijven van deze punten, dat ik uit kan leggen wat er dagelijks in mijn hoofd afspeelt. Ik hoop voor mezelf dat duidelijk wordt waar wat vandaan komt en dat ik mijn eigen gedrag beter kan plaatsen en uiteindelijk dat ik (psychisch) een stabieler leven krijg.

 

Borderline:

 • Angst om verlaten te worden, ik claim mijn vriendinnen en ben extreem jaloers als zij ook andere vriendinnen hebben. In contact met mannen, laat ik ze mijn grenzen overgaan en cijfer ik mijzelf weg.
 • Kortdurende contacten, ik kan een intense vriendschap aangaan, maar als diegene dan te dichtbij komt of naar mijn idee verkeerde dingen zegt kan ik de vriendschap heel gemakkelijk “dood laten bloeden” ik kan ook heel gemeen en/of onredelijk worden en ruzie maken, explosief reageren, waardoor vriendschappen eindigen.
 • Ik heb een heel negatief zelfbeeld. Vaak heb ik het gevoel hier niet te “mogen” zijn.
 • Constant gevoel van leegte, dit is heel moeilijk uit te leggen. Ik kan niet echt blij of verdrietig zijn het is een vlak gevoel, het gevoel altijd iets te missen. Alles wat ik ontvang is nooit genoeg, nooit genoeg liefde, nooit genoeg aandacht, ik word nooit genoeg gezien. Het is een bodemloze put, alles wat erin komt verdwijnt direct weer.
 • Ik wantrouw heel veel mensen, ik denk vaak dat ze van mij willen profiteren en dat wanneer ze aardig tegen mij doen, dat het "gespeeld" is.
 • Soms heb ik het gevoel dat er complotten tegen mij zijn, dit komt met name voor als ik in groepen ben. Zodra ze met elkaar praten en toevallig mijn kant op kijken, dan denk ik al snel dat het over mij gaat en dat ze iets bedenken om mij ten gronde te richten.
 • Ik denk altijd in uitersten zwart/wit. Iets is of fantastisch of juist waardeloos. Het is goed of slecht er is nooit een tussenweg. Ik ben heel blij of de wereld vergaat.
 • Er ontstaat een intense woede als ik afgewezen word, ik reageer dan impulsief heel gemeen en realiseer me op dat moment niet wat ik zeg of doe, het overkomt mij.
 • Extreme stemmingswisselingen, ik kan heel blij zijn, een overmoedig gevoel hebben en dan ineens zwaar depressief zijn (ermee willen stoppen), dit kan zich binnen een paar uur afspelen.
 • De vreetbuien (Boulimia) horen ook bij de Borderline.
 • Ik vind het moeilijk om voor een langere tijd een baan te behouden. Vaak ben ik het na 2 jaar al helemaal zat, qua werkzaamheden en qua mensen (ik krijg dan een onredelijk beeld van mensen) en wil ik iets anders.
 • Ik kan niet goed alleen zijn, ik voel mij dan zo leeg en eenzaam, dat ik mij volstop met eten om maar niet "leeg" te zijn.
 • Tevens heb ik heel veel moeite om mijzelf te vinden. De mensen die mij kennen weten inmiddels dat ik met regelmaat een compleet ander uiterlijk kan hebben. Hierdoor kom ik ook wel eens in de financiële problemen.
 • Ik kan mij ergens volledig op storten en geef dan extreem veel geld uit.
 • Uit woede hard autorijden, hard remmen, (te) scherpe bochten, onvoorzichtig gedrag met sturen, remmen of schakelen.
 • Als ik kritiek krijg word ik woedend en heb ik vaak de neiging dingen stuk te willen maken, ook kan ik zo intens boos op de ander worden, dat ik diegene iets aan zou kunnen doen, dit speelt zich allemaal af in mijn hoofd en komt gelukkig niet naar buiten.
 • Soms ben ik zo boos op mijzelf, omdat ik het weer niet goed gedaan heb of mensen weggejaagd heb, dat ik mezelf knijp of sla omdat ik vind dat ik gestraft moet worden.

 

De meeste mensen om mij heen weten eigenlijk weinig tot niets van mijn persoonlijkheidsproblematiek. De punten die ik hierboven beschreven heb, gebeuren of in mijn hoofd, of als ik alleen ben. Wanneer ik in het openbaar ben, "wint" mijn schaamtegevoel het van mijn impulsiviteit. Ik ben altijd veel te bang dat mensen mij raar vinden, of dat ik niet geaccepteerd word door mijn gedrag, dus hou ik me in en laat ik zelden mijn eigen ik zien. Ik heb dus eigenlijk altijd een masker op en raak hierdoor ook behoorlijk vermoeid.

 

ADHD:

 • De gedachten in m’n hoofd schieten 24/7 heen en weer als een bal in een flipperkast.
 • Ik heb veel ideeën, begin ook aan veel dingen, maar kan ze slecht afmaken.
 • Ik ben snel afgeleid en heb veel moeite met me te concentreren.
 • Ik praat heel veel en luid.
 • Doordat ik zo snel praat, heb ik vaak moeite voor het vinden van eenvoudige woorden in een zin.
 • Ik kan bijvoorbeeld in een gesprek over 10 onderwerpen praten in zeer korte tijd, ik vertel iets, bedenk dan nog iets, ga daar dan weer op door. Dit gebeurt ook met gedachten in mijn hoofd als ik alleen ben. Vaak ben ik hierdoor in de war, ik snap niet dat ik ineens bij een heel ander onderwerp ben, dan waar ik over begon.
 • Ik lig eigenlijk altijd wel te piekeren in bed, ik kan mijn gedachten niet stil zetten, het maalt maar door.
 • Ik ben een controlfreak.
 • Ik ben hoog sensitief/heb veel last van prikkels. Ik hoor veel geluiden, bijvoorbeeld het draaien van een sleutel, het gezoem van een koelkast of het druppelen van water. Geuren zijn voor mij altijd sterk, ik ruik ze op afstand en kan er ook snel misselijk van worden. Als er positieve of negatieve energie is, neem ik dit vaak over.
 • Ik ben perfectionistisch en heb enorme last van faalangst, omdat alles altijd perfect moet (voor mijn gevoel word ik dan beter geaccepteerd), is de kans ook groter dat ik een fout maak en ik hou daardoor de bevestiging in stand dat ik gefaald heb.
 • Ik ben heel creatief, niet zozeer in schilderen of knutselen, maar wel met het bedenken van oplossingen of het inrichten van mijn huis.
 • Nog een positief punt vind ik mijn inlevingsvermogen.
 • Of dit bij de ADHD hoort weet ik niet, maar ik bezit gelukkig over een enorme dosis humor.

 

Ik vind het heel moeilijk om deze punten allemaal op te schrijven en het is ook puur zoals het voor mij voelt. Tijdens het opschrijven van deze punten, ben ik in mijn hoofd met heel veel andere dingen tegelijk bezig. Schrijf ik wel goed, is het wel leesbaar, is het raar wat ik opschrijf, wat zou de lezer van mij denken? En toch wil ik dit voor mijzelf opschrijven en het delen. Misschien is het eindelijk eens goed dat ik mij kwetsbaar opstel?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Anneke
9 maanden geleden

Logisch dat het heel moeilijk was om dit op te schrijven, des te trotser mag je zijn dat je deze stap hebt durven nemen.

mick
9 maanden geleden

Hallo,

Ja, ik heb mezelf heel goed leren kennen via de blogs en video sessies van de Nederlandse Ammy Van Bedaf, ik stel voor om haar eens te googlen, ik denk, dat jij daar ook heel veel aan gaat hebben!
Ik zie een heel deel van mijn punten, op uw lijsten staan! Echt het proberen waard!
Succes