Auw.....

Auw.....

19 mrt. 2018 22:14

Een week waarin mijn lijf en ik niet echt samen naar een overeenstemming konden komen......

 

Wat een vreselijke week, de afgelopen week. Mijn lijf had het echt even helemaal gehad met mij (en ik met mijn lijf). Onwijs zere voeten en enkels gehad. Mijn rechter schouderkop was ook zeer pijnlijk en dat trok door in een spiraal over mijn rechterarm naar beneden om te eindigen op de knokkels van mijn handen. Het was donderdag zelfs zo beroerd dat ik met mijn rechterhand niet eens een tandenborstel vast kon houden. Mijn pink en ringvinger aan de rechterkant lieten volledig verstek gaan. Op dit soort momenten twijfel ik of het wel Fibromyalgie is wat mij zoveel klachten geeft. Deze pijn zo heftig in mijn rechterhand, had ik namelijk nog niet eerder ervaren. Eigenlijk zou ik dan de huisarts willen bellen, om te vragen of hij er naar wil kijken. Tegelijkertijd denk ik dan ook terug aan de zaterdag voor kerst vorig jaar, waarbij ik ’s morgens niet eens normaal kon lopen en dat werd ook weer minder. En dat was in het geval van mijn rechterhand ook het geval, vrijdag ging het gelukkig al wel beter.

 

Het hele Fibromyalgie blijft voor mij een compleet raadsel. Het is zo frustrerend dat je er totaal geen lijn in kan volgen qua pijn. Mijn dagen zijn over het algemeen hetzelfde. Elke morgen ga ik sporten, in de middag probeer ik zoveel mogelijk mijn rust te nemen. Behalve de dinsdag, dat is de enige dag die anders is in de week, omdat ik dan in de dagbehandeling bij de GGZ zit. En toch zijn de pijnen zo anders per dag. Het weer heeft wel wat invloed op mijn stijfheid, maar niet op de pijn. Wat ik wel merk met het sporten, als we een oefening hebben waarbij veel gedraaid moet worden, dan gaan mijn enkels protesteren, dus dan pas ik dat aan. Armoefeningen boven mijn hoofd kan ik ook niet lang volhouden, dus daar hou ik ook rekening mee. Dus je zou denken, goed bezig. En toch word ik elke keer weer verrast door de pijn die in mijn lijf terecht komt.

 

Ik weet natuurlijk ook dat stress een grote factor is in de pijn bij Fibromyalgie en nu is het zo dat ik best wel onder grote stress sta. Maar dan nog, die stress heb ik al jaren en is zo nu en dan wel erger dan een andere keer, maar stress is er altijd. Ik heb ogenschijnlijk van de week niet veel stress gehad, dacht ik, gewoon het standaard “gebeuren” waar ik de laatste weken in zit. Mijn huis is verkocht, ik moet er per augustus uit en ik heb geen ander huis. Ik loop wel vreselijk veel te piekeren over onze nieuwe woonplek, maar ook dat is niks nieuws. Op advies van de GGZ en maatschappelijk werk heb ik een e-mail gestuurd naar de woningbouwvereniging met daarin mijn onrust. Ik ben nog lang niet zover dat zij voor mij een huis gaan zoeken, dit is pas in juni. Maar door nu vast op papier te zetten wat mij onrust geeft, zou wellicht kunnen helpen. Aan de andere kant vind ik het ook heel moeilijk om zo’n e-mail te sturen. Ik vind namelijk niet, als ik urgent ben, dat ik in de gelegenheid ben om eisen te stellen. En ik vind het ook moeilijk om iets voor mijzelf te vragen. Toch heb ik wel die mail gestuurd, omdat ik ook nog een dochter heb die ook nog enige inspraak heeft.

 

Over die dochter gesproken, ze kwam afgelopen maandag met fantastisch nieuws! Ze was op medicatie controle geweest bij de GGZ. Ze gaan haar dan ook altijd wegen en meten en ze woog al 57 kilo! Nu kan je denken, dat is toch heel weinig voor een meisje van 1.80 meter, maar ze komt van 49 kilo af, dus ik vind het een enorme prestatie! Ik heb haar wel gevraagd hoe haar Anorexia hoofd hierover denkt. Ze schreef namelijk in een app naar mij toe dat ze dik begon te worden en daarna die mededeling over die 57 kilo. Gelukkig bedoelde ze dat goed en is ze zelf ook echt blij dat ze nu wat zwaarder is geworden. Dus dat is een hele positieve wending!

 

Afgelopen woensdag heb ik een gesprek gehad met de re-integratie coach. Het is namelijk nog steeds zo, dat ik een 2e spoor traject in moet gaan. Nu weet de bedrijfsarts ook dat ik een depressie heb en dat ik in dagbehandeling bij de GGZ zit, niet echt een ideale combinatie om te gaan re-integreren. Op advies van de SPV-er en de maatschappelijk werkster heb ik besloten, om mijn “psychische ik” bloot te geven. Al jaren doe ik mijn uiterste best om in mijn zakelijke connecties de diagnose Borderline te verzwijgen. Het is namelijk een psychiatrische stoornis waar veel vooroordelen over zijn en die zijn niet helpend. Met kloppend hart en met steun van de maatschappelijk werkster heb ik dit stuk van mij verteld aan de re-integratie coach. Dikke tranen natuurlijk, het was zo heftig om dit hardop uit te spreken. Nu weet iedereen dat ik “gek” ben. En dat ben ik natuurlijk niet, maar als mijn Borderline hoofd een loopje met mij neemt, geloof me, dan voelt het echt wel als gek.

 

De re-integratie coacht reageerde er vrij nuchter op. Hij kon waarschijnlijk ook niet anders. Er werd wel veel voor hem duidelijk en het werd hem ook duidelijk dat het re-integreren nu niet van toepassing is. Dit heeft natuurlijk niet alleen met de Borderline te maken, maar ook met de depressie. Hij is echter niet de persoon die mag vaststellen dat ik niet meer hoef te re-integreren. Dit moet de bedrijfsarts doen, hij mag als enige mij vrijstellen van re-integratie, zodat het UWV later niet kan zeggen dat ik er niet genoeg aan gedaan heb. Als het goed ik moet ik zo halverwege april terug komen bij de bedrijfsarts en dan zou het eigenlijk noodzakelijk zijn dat ik die diagnose dus ook op papier heb. Nu sta ik sinds begin februari op de wachtlijst van de PEA (Persoonlijkheidsstoornis, Eetstoornis, ADHD) van de GGZ en op die afdeling zijn ze gespecialiseerd in deze problematiek. Ik heb inmiddels een mail gestuurd naar mijn hoofdbehandelaar van de GGZ, met de vraag of zij de aanvraag wat kan versnellen.

 

Afgelopen donderdag is voor het eerst de huishoudelijke hulp via de WMO bij mij gekomen. Ze kwam al te laat binnen, maar ik probeerde direct een “gezonde” gedachte in mijn hoofd te halen, namelijk dat ik op een plek woon die voor veel mensen slecht te vinden is en dat ze daarom te laat zou kunnen zijn. Zelf vertelde ze dat ze van redelijk ver moest komen. Ik heb haar wegwijs gemaakt in mijn huis en uitleg gegeven wat ik graag zou willen en ook wat ik niet zou willen (was opvouwen, kan ik zelf). Daarna is ze aan het werk gegaan, eerst boven. Ik ben naar beneden gegaan, omdat ik het zelf heel irritant zou vinden als iemand constant op mijn vingers zou kijken. Op een gegeven moment had ik een vriendin aan de telefoon en kwam mijn hulp naar beneden om te stofzuigen, dus ik ging boven verder bellen. Onder het bellen zag ik al een aantal dingen waar ik het niet helemaal mee eens was. De badkamer zat vol watervlekken en ze had toch de was opgevouwen. Nu is dat niet zo’n ramp, maar wel als ze vervolgens aangeeft dat ik te veeleisend ben en dat ze het niet red wat ik van haar vraag.

 

Het stofzuigen beneden was ook helemaal niet goed gedaan, de spullen niet van hun plek gehaald, de bank niet meegezogen (ik heb 2 katten, dus dat zou wel fijn zijn) en tijd om af te stoffen en te dweilen had ze niet. Het was inmiddels 13:20 uur en ze zou voor 2 uurtjes komen werken. Ze was al te laat gekomen, dus ik vond die opmerking een kwartier voor tijd sowieso niet helemaal correct. Ook vertelde ze mij dat ze normaal gesproken eerst met de cliënt koffie gaat drinken, omdat het sociale stuk er tenslotte ook bij hoort. Dit vond ik ook al zo’n rare opmerking. Als ik toch voor 2 uur in de week huishoudelijke hulp krijg, dan gaan we toch geen koffie drinken? Toen ze eenmaal vertrokken was, zag ik in de hal dat er nog allerlei rotzooi lag en dat ze nog meer dingen niet gedaan had, terwijl ik dat wel gevraagd had. Dit was voor mij de druppel en ik heb direct het bedrijf gebeld die haar gestuurd had. Weer dikke tranen, omdat ik het zo moeilijk vind om voor mijzelf op te komen. Gelukkig was de dame aan de andere kant van de lijn heel vriendelijk en begripvol en komt er volgende week een andere dame. Wat een gedoe zeg, als je zelf niet je huishouden kan doen…..

 

Gelukkig was het niet alleen kommer en kwel deze week. Afgelopen vrijdag ben ik in de schouwburg geweest naar een voorstelling van Marjolijn van Kooten. De voorstelling heette “Ik zie de bui al hangen”. Het is een psychiatrische cabaret voorstelling, ze heeft zelf jaren last gehad van angststoornissen en depressie, hiervoor ook diverse therapieën gevolgd en dit nu samengevoegd in een nuchtere cabaret voorstelling. Het was erg leuk en heel herkenbaar, grappig om te zien dat door heel Nederland de therapieën en de manier hoe mensen met je omgaan, nagenoeg hetzelfde zijn. Zaterdagavond ben ik ook nog naar de film geweest “Bankier van het Verzet”, dit was een mooie film al had ik er wel meer van verwacht. Het was wel fijn om deze avonden weg te zijn. De volgende dag bleek natuurlijk wel, dat 2 avonden na elkaar zo laat weg zijn er toch wel inhakt. Zondag heb ik de hele dag halfdood op de bank gelegen met een lijf die nog minder wilde dan de hele week ervoor (en dat was al niet veel). Ook hier geldt dus de gouden regel “doseren”, ik zweer het je, ik kan het woord bijna niet meer horen…….

Lees meer »

Afgelopen week was een week die weer bol stond van de verschillende emoties. Het is bijna saai om te schrijven, maar ik realiseer mij hierdoor wel dat mijn leven dus inderdaad eigenlijk altijd een rollercoaster is van emoties........

 

Afgelopen week was een week die weer bol stond van de verschillende emoties. Het is bijna saai om te schrijven, maar ik realiseer mij hierdoor wel dat mijn leven dus inderdaad eigenlijk altijd een rollercoaster is van emoties. In mijn blog van vorige week heb ik geschreven dat mijn huis definitief in de verkoop gegaan is en dat er twee bezichtigingsmomenten georganiseerd zouden worden. De eerste was maandagochtend en de tweede dinsdagmiddag. Natuurlijk moest het huis er spik en span uitzien en heb ik de zondag ervoor samen met mijn dochter het hele huis doorgewerkt. Het zag eruit om door een ringetje te halen.

 

Helaas had dit soppen op mijn lijf een minder goed effect en heb ik de hele week ontzettend veel pijn in mijn handen gehad en is mijn lijf heel stijf geweest. Gelukkig was het niet voor niks, want er zijn voldoende kijkers geweest en afgelopen donderdag is ons huis verkocht. Uiteraard nog onder voorbehoud van financiering, maar ik moet er vertrouwen in hebben dat mensen niet een bod uitbrengen op een huis als ze het vervolgens niet kunnen betalen, dus ik ben enthousiast. Het gevoel is wel heel dubbel, ik heb nog geen ander huis gevonden en de huizen die deze week online gekomen zijn, zijn ten eerste niet de plekken waar ik zou willen wonen en ten tweede liggen ze op een locatie waarbij direct heel veel mensen reageren en ik toch niet aan de beurt zou komen. Ik ben wel blij dat ik met de kopers van mijn huis af heb kunnen spreken dat ik per 1 augustus eruit wil en indien ik eerder een andere woning heb, dat de oplevering eventueel eerder kan plaatsvinden. Dit geeft in elk geval een heel klein beetje lucht.

 

Wat mij wel constant bezig houdt, is het feit dat als straks de 4 maanden voor het zoeken van een woning voor mij voorbij zijn, dat dan de woningbouwvereniging voor mij een woning gaat zoeken. Omdat ik in deze gemeente woon, is ook deze woningbouwvereniging verantwoordelijk voor het zoeken van een huis voor mij. En om heel eerlijk te zijn, wil ik niet meer in deze gemeente wonen. Het is een drukke stad en ik heb erg veel last van prikkels, ook mijn dochter geeft aan dat ze liever in een dorp zou gaan wonen. De huizen die in de dorpen online komen, zijn van de woningbouwverenigingen uit die regio en daar heeft de woningbouwvereniging van de gemeente waar ik in woon geen invloed op. Dus ik hoop echt dat ik voor 4 juni zelf een woning kan vinden in een dorp, omdat ik toch bang ben dat wij anders toch binnen deze gemeente moeten blijven wonen. Veel mensen zullen waarschijnlijk denken, waar maak je je nu al druk over, maar bij mij staat die radar in mijn hoofd nou eenmaal niet stil. Het is eigenlijk een driedubbel gevoel, natuurlijk ben ik “blij” dat mijn huis verkocht is, maar deze blijdschap is natuurlijk niet alleen maar blij, want ik baal er ontzettend van dat ik mijn huis uit moet. En dan de onzekerheid voor een nieuwe woonplek. Een nieuwe woonplek kan ook een nieuwe start betekenen, maar ik heb ook wel geleerd dat ik zelf altijd mee verhuis naar die nieuwe woonplek en dat ik mijn persoonlijkheid dus ook overal weer tegen kom.

 

Afgelopen woensdag was een hele positieve dag! Ik had dinsdag een prima dag in de groep van de GGZ gehad en dat was al een overwinning op zich. Dus ik begon de woensdag daarom ook heel goed. Ik had samen met mijn dochter een afspraak op de Hoge School van Leiden voor haar tweede intakegesprek. Tijdens het eerste intakegesprek werd haar motivatie en haar cijfers besproken en op basis daarvan zou ze in principe al toegelaten zijn. Maar omdat zij de diagnose ASS en ADHD heeft, was het voor de zorgcoördinator noodzakelijk om een tweede gesprek aan te gaan. In dit gesprek werd besproken of mijn dochter eventueel extra hulp nodig zou hebben of bijvoorbeeld extra tijd bij toetsen. De dames die tegenover ons in het gesprek zaten waren zeer verbaasd dat mijn dochter twee diagnoses heeft en tot op de dag van vandaag nooit extra hulp nodig heeft gehad. Niet op de basisschool en nu op het voortgezet onderwijs ook niet. Sterker nog, ze doet zelfs een extra vak op haar eigen houtje. Natuurlijk zijn er wel wat dingen waar ik mij als moeder zorgen over maak en dat gaat dan met name over plannen en huiswerk maken. Maar ik vind ook dat het tijdens zo’n gesprek niet aan mij is om dat aan te geven. Mijn dochter is heel zelfstandig en weet dondersgoed wat ze wil. En dat is sowieso nooit extra hulp, of anders zijn dan anderen, dus ik ben de laatste die daar iets over zal zeggen. Het was verder een positief gesprek en het “enige” wat ze hoeft te doen is “nog even haar diploma halen”. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar ze heeft tegen mij gezegd dat ik alle vertrouwen in haar moet hebben, dat ze weet wat ze doet en wat ze wil en dat ze dat diploma echt wel gaat halen, omdat ze heel graag naar Leiden wil. Ook hierin is nu stap 1 gezet. Ze is toegelaten voor de opleiding Biologisch Medisch Analist in Leiden, stoer hè.

 

Vrijdag was een hele verdrietige dag. De dochter van mijn moeders beste vriendin is op 31 jarige leeftijd overleden en vrijdag was haar uitvaart. Ik had zelf niet heel veel contact met haar, maar ik kon haar wel al haar hele leven en ze hebben vroeger altijd naast ons gewoond. Het is natuurlijk onwerkelijk dat dit gebeurt is. Ze heeft altijd gezond geleefd en goed voor zichzelf gezorgd en dan vanuit het niets een hartinfarct en een dubbele herseninfarct, het is onvoorstelbaar. Er zijn meerdere mensen om mij heen die weten dat het niet zo goed met mij gaat op het ogenblik en er werd mij ook gevraagd of ik dit er wel bij kon hebben, of dat het een beetje langs mij heen ging. Dat vond ik best wel een lastige vraag. Ik moest ineens gaan bedenken waar ik stond. Ik ben dan ook iemand die direct schuldgevoelens krijgt, de stroom van gedachten schiet weer door mijn hoofd. “Ik zit in een depressie, terwijl ik op zo’n moment vind dat ik dat niet mag voelen, het feit dat iemand overlijdt op 31-jarige leeftijd is toch veel erger?” “Kan ik deze emoties erbij hebben, deze vraag roept een schuldgevoel bij mij op, het gaat hier helemaal niet om mijn emoties, maar om de emoties van haar familie die achterblijft.” “Ik was de hele week nog helemaal niet verdrietig geweest, het ging eigenlijk langs mij heen, ook daar voel ik mij dan weer heel schuldig over, want dit onverschillige gedrag heeft zij niet verdient.” En het feit dat ik dit nu allemaal zo opschrijf, is eigenlijk voor mij ook heel lastig, want nu schrijf ik een stukje over het trieste overlijden van een 31-jarige jonge vrouw en dan gaat het toch weer over mijn emoties.

 

Zondag was voor mij een rare dag. Op zondag wordt bij ons in de sportschool altijd de nieuwe steppas aangeleerd en ik kan dan eigenlijk nooit normaal trainen. De nieuwe pas geeft mij zoveel energie, dat ik totaal geen rekening hou met mijn lijf en er vol in ga. Het is ook wel heel prettig om die “oude vertrouwde” energie weer te voelen, maar zodra ik klaar ben met trainen, voel ik direct aan mijn lijf dat ik wederom de grens over gegaan ben. Dit wordt nog wel even een dingetje om dit beter te doseren. In de middag moest mijn dochter paardrijden op de manege. Ze rijdt carrousel, dit houdt in dat 16 combinaties van paarden en ruiters rijden op zelf gekozen muziek, twee aan twee in colonne. Ze rijden diverse figuren en formaties, waarbij een goede dressuur en samenwerking uiterst belangrijk zijn. Het showelement speelt hierbij een grote rol. Alle ruiters moeten exact hetzelfde gekleed zijn en de paarden tot in de puntjes verzorgd. Ik heb dit zelf ook een hele tijd gedaan en kon dit om meerdere redenen niet meer doen. De hoofdreden is mijn Fibromyalgie, ik heb zo weinig kracht meer in mijn handen, dat het onverantwoord is om met zoveel paarden figuren te rijden als ik mijn paard niet meer kan sturen. De andere reden dat ik niet meer kon mee kon rijden met de carrousel is mijn Borderline. Het functioneren in een groep is voor mij ontzettend moeilijk, omdat ik altijd het gevoel heb dat er over mij gepraat wordt of dat mensen tegen mij zijn. Dit heb ik eerder nooit hardop uitgesproken, dat dit een van de redenen is waarom ik niet meer mee doe met de carrousel. De dames uit de groep waarin ik reed weten dit ook niet en we zijn op niet zo’n hele leuke manier uit elkaar gegaan. Ik ben abrupt uit de groep gestapt en heb nooit een goede uitleg gegeven waarom. Zij weten wel van mijn lichamelijke klachten, maar niet dat de Borderline ook een grote rol heeft gespeeld. Ik durf dit tot op de dag van vandaag ook nog steeds niet tegen ze te vertellen, omdat ik bang ben dat ik niet begrepen word. Toen ik zondag op de manege kwam om bij mijn dochter te kijken, waren een groot deel van de dames uit de groep waar ik in zat ook aanwezig. Ik ben nu ongeveer een jaar gestopt en heb ze in de tussentijd een paar keer gezien, meestal verliep dit erg gespannen. Deze keer was dat helemaal niet aan de orde en ik had gelukkig ook helemaal geen hartkloppingen. Ik heb zelfs nog even bij ze gezeten en een wijntje met ze gedronken. Het was voor mij sinds tijden een positieve ervaring op de manege.

 

Lees meer »

Ik had gehoopt dat ik sterker kon zijn dan de Boulimia. Ik heb vorig jaar 5 maanden lang ontzettend mijn best gedaan om op mijn streefgewicht te komen. Maar helaas is Boulimia sterker, zodra ik mij heel rot voel en er veel spanning is, komt deze klote ziekte weer om de hoek kijken...

 

Wat is dat toch met de psyche van de mens? Ik heb verschillende psychiatrische diagnoses en ik weet dat ze allemaal door elkaar heen lopen. En toch baal ik er zo enorm van dat wanneer ik mij niet zo goed voel, of zoals nu in een depressie zit, alles zo extreem aanwezig is. Bijvoorbeeld mijn Boulimia. Afgelopen zomer ging het zo goed en heb ik met veel pijn en moeite een heel streng dieet gevolgd om mijn “eraan gegeten kilo’s” er af te krijgen. Wat was ik trots in oktober! En nu, nog maar een paar maanden verder, zitten bijna al die kilo’s er weer aan en kan ik mijzelf niet beheersen. De dwang om te eten is zo ontzettend groot en dat is zo frustrerend. Normaal gesproken kon ik het nog redelijk compenseren door veel te sporten, maar mijn lijf is best wel heel erg moe en pijnlijk en ik kan niet alles geven wat ik zou willen. Dus slaat er een soort paniek toe. Mijn hoofd dwingt mij om veel te eten, ik kan het niet loslaten en niet compenseren. Heel voorzichtig probeer ik het er links en rechts met wat mensen erover te hebben, omdat het mij zo bezighoudt. Het risico is natuurlijk dat je dan dingen te horen krijgt die je niet zo leuk vindt. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze niet zien dat ik gegroeid ben, of dat ik het makkelijk kan hebben. Maar voor mij gaat het daar helemaal niet om en eerlijk gezegd wil ik dat ook helemaal niet horen. Ik ben boos, verdrietig en enorm teleurgesteld in mijzelf. Nu weet ik dat ik absoluut geen dikzak ben, maar wel bijna 10 kilo zwaarder dan afgelopen oktober en ik had zo mijn best gedaan. Waarom is dat stomme eten altijd zo’n enorm ding.

 

En als ik het dan toch over het door elkaar lopen van psychiatrische diagnoses heb, kom ik vanuit mijn Boulimia direct uit bij de Borderline. Als mensen mij (naar mijn idee) niet zien, niet horen, of mij niet serieus nemen, door bijvoorbeeld opmerkingen te maken als “ben je gegroeid, dat zie je helemaal niet” of “dat kan jij toch makkelijk hebben” dan word ik giftig. Er komen direct allerlei gedachten in mijn hoofd. Over de ander, dat ze niets om mij geven, dat ik er niet toe doe en dat ik niet belangrijk genoeg voor ze ben. Maar ook over mijzelf, wat ben ik een zwakkeling, zie je wel ik ben het niet waard, ik kan ook beter niks zeggen dan word ik ook niet gekwetst etc. Nu ik dit opschrijf ben ik rationeel en is het vreemd om te lezen wat ik schrijf en vind ik mijzelf een enorme aansteller. Maar op het moment dat het gebeurt is het mijn volledige waarheid en kan ik absoluut niet rationeel denken. Gelukkig leer ik steeds beter om niet direct mijn grote mond open te trekken en kan ik mijn reactie binnen houden, waardoor ik minder schade aanricht. Tegenwoordig is het zelfs zo dat ik er later op terug kan komen en goed uit kan leggen hoe het op dat moment voor mij voelde en wat er in mijn hoofd gebeurde. Soms schrikken ze daar wel van, maar gelukkig is het begrip dan meestal wel groter. Dit durf ik overigens niet tegen veel mensen te zeggen, omdat ik vreselijk bang ben dat ze mij raar vinden of dat ik ze kwijtraak. Inmiddels zijn het er gelukkig wel een paar en daar ben ik heel blij om.

 

Vorige week was ik op de dagbehandeling van de GGZ en zat ik in een redelijk grote groep van 8 personen. Zo’n groep is voor mij heel erg lastig, ik denk al snel dat ik buiten gesloten word of dat ze onderling over mij zitten te praten. Dit is natuurlijk niet het doel van het samenzijn in een groep. Je zou je op je gemak moeten voelen en moeten weten dat je alles kwijt kunt. En dat is waarschijnlijk ook wel zo, alleen er heeft in de week ervoor 1 iemand tegen mij in de groep gezegd dat ze hoofdpijn van mij kreeg en dat ze vond dat ik te veel aan het woord was. Nu heb ik inderdaad de neiging om te gaan praten alsof er een enorme waterval over je heen komt en als de verhalen dan niet zo prettig zijn om aan te horen, dan kan ik mij ook wel voorstellen dat het veel kan zijn. Voor mijzelf is het ook niet goed om er helemaal ingezogen te worden. En toch heb ik er last van dat het tegen mij gezegd is. Zoals met alles is het ook hiermee, alles of niks. Dus waar ik vorige week een spraakwaterval was, was ik afgelopen week een stille teruggetrokken persoon.

 

Als zo’n dag bij de GGZ dan voorbij is, vraag ik mijzelf met regelmaat af of dit goed voor mij is. Ik word er namelijk zelf niet vrolijk van dat ik het idee heb dat er complotten tegen mij zijn, of dat ik het idee heb dat er over mij gepraat word, of dat ik het gevoel heb dat ik niet het recht heb om onderdeel van deze groep te zijn. En rationeel gezien (daar gaan we weer) weet ik natuurlijk dat het niet zo is en dat iedereen in deze Acute Dagbehandeling zijn of haar problemen heeft en dat een ieder daar ook anders op reageert. Aan de ene kant ben ik er eigenlijk al weer helemaal klaar mee en heb ik geen zin meer om te gaan, aan de andere kant zou het niet verstandig zijn om niet meer te gaan. Het is een goed gestructureerde dagindeling en ik kom onder de mensen. Als ik heel eerlijk ben, heb ik het ook nog niet een goede kans kunnen geven. De eerste keer dat ik er was, waren wij maar met 2 cliënten, de 2e keer waren we met zijn drieën en kreeg ik te horen dat ik teveel sprak en de laatste keer was ik voor het eerst in een grote groep waar ik nog niemand ken en dus ook m’n draai nog niet gevonden heb. Laat ik het dan toch nog maar even aankijken, voor mij was het doel; gestructureerde dagindeling en onder de mensen komen. En dat lukt wel. Ik heb wel besloten om naar een dag in de week te gaan waar muziektherapie in het programma zit, dan doe ik in elk geval nog iets leuks.

 

Afgelopen week is het ontzettend koud geweest en dat heb ik in mijn lijf behoorlijk gevoeld. Een aantal dagen achter elkaar kon ik bijna niet opstaan van de pijn in mijn rug. Nu was ik ook niet zo handig geweest. Van de week begon het ineens te sneeuwen en heb ik in mijn eentje mijn zware kussenbox naar binnen gesleept, trekken, duwen en draaien met een zware kist in je handen is natuurlijk voor niemand goed. Doordat het zo vreselijk koud was had ik heel veel moeite om mijn lijf warm te krijgen, kachel op 22 graden en een dikke deken op de bank en nog had ik het koud en was ik enorm stijf in mijn hele lijf. Het grote voordeel was gelukkig wel dat er ook veel zonneschijn is geweest en dat werkte in elk geval wel positief op mijn humeur. Laat de lente maar komen!

 

Sinds een week staat mijn huis officieel in de verkoop en is de aanvraag voor bezichtigingen enorm hoog. Op advies van de makelaar komen er 2 bezichtigingsmomenten. Een keer in de ochtend en de andere keer eind van de middag. Zo kan iedereen die interesse heeft de woning bezichtigen en wordt het verkoop bij inschrijving, dit houdt in dat iedereen een bod uit mag brengen voor een bepaalde tijd en dat ik dan samen met de makelaar ga bekijken welke kandidaat mijn woning mag kopen. Wat een bizarre situatie! De huizenmarkt staat op het ogenblik echt op z’n kop. Ik hoop dat het allemaal gaat lukken en dat het voor een fijne prijs verkocht wordt. Qua huurhuizen schiet het helaas nog niet erg op. Afgelopen vrijdag was ik uitgenodigd voor een woning in Opperdoes, omdat ik op plek 9 geëindigd was. Dit was een hele spannende situatie, natuurlijk zijn er nog 8 personen voor mij, maar zo dichtbij ben ik nog niet geweest en in mijn hoofd had ik het huis natuurlijk al helemaal ingericht. Het huis was enorm uitgewoond en het was vreselijk oud, nu kan ik daar wel doorheen kijken, maar dat hoefde in dit geval niet. De nummer 2 van de lijst had ook urgentie en was verplicht om het huis te nemen, dus ik maakte geen schijn van kans.

 

Ik probeer de moed erin te houden en doe onwijs mijn best om het allemaal zo positief mogelijk te blijven zien. Over het algemeen ben ik ook altijd wel spiritueel ingesteld en hou ik mijzelf voor dat dit huis niet geschikt voor ons was en dat het huis wat goed voor ons is, echt wel voorbij gaat komen. De vrieskou is voorbij, de lente komt eraan, ik heb onwijs veel aanloop voor mijn huis, dus genoeg dingen om positief over te zijn!

 

Lees meer »

De blog van deze week was een hele moeilijke, ik zit enorm met mijzelf in de knoop, zowel psychisch als lichamelijk en zie af en toe door de bomen het bos niet meer....

 

De blog van deze week valt mij erg zwaar. Toen ik bedacht om deze blog te starten heb ik mijzelf er volledig ingestort. Dat is iets wat ik namelijk altijd doe. Ik heb de laatste weken veel voor m’n kiezen gekregen en veel gedaan, dus er viel veel te schrijven. Deze week is het iets rustiger. De laatste foto’s van mijn huis zijn gemaakt, de gemeente is geweest om de WMO aanvraag te beoordelen en vrijdag ben ik bijna de hele dag in dagbehandeling geweest. Qua “doe-dingen” dus een stuk minder, maar in mijn hoofd een stuk onrustiger. En dan begin ik eigenlijk de aandacht te verliezen, de draad een beetje kwijt te raken en is het schrijven lastig. Ik vind het ook lastig om het schrijven op een normaal tempo, dus eens per week of dagelijks een klein stukje. Ik ben namelijk altijd een persoon van alles of niks.

 

Ik merk dat ik vreselijk loop te piekeren en dat er 1001 gedachten door mijn hoofd schieten. Over het algemeen zijn die gedachten niet de meest fijne. Mijn huis staat sinds afgelopen vrijdag definitief te koop en dit geeft veel onrust. Ik heb geen idee waar wij straks komen te wonen. Het reageren op de huurwoningen vind ik een hel. Al die gedachten die er constant bij komen, “is het niet te ver”, “zou het een leuk huis zijn”, “ga ik daar wel mijn rust vinden”, “gaat het ‘m deze keer worden”, “of zal het weer uitlopen op een teleurstelling”? Soms heb ik het huis al ingericht en soms zie ik het gewoon helemaal niet meer zitten en word ik er intens verdrietig van. De urgentie loopt pas vanaf 5 februari en duurt tot 4 juni, vanaf dan gaat de woningbouw het heft in handen nemen, alle tijd zou je denken. Maar van die onzekerheid in mijn hoofd word ik knettergek. En nu schat ik in dat iedereen dat wel zou hebben in mijn situatie, maar toch, ik heb er constant last van.

 

Ook ben ik erg verward, ik haal de meest simpele dingen door elkaar. Haren wassen met douchegel en je lijf wassen met shampoo. Dit kan de beste overkomen, maar in mijn geval is het bizar dat dit mij overkomt. Ik ken mijzelf als een zeer punctueel persoon die zelden fouten maakt. Dit soort klunsachtige acties passen helemaal niet bij mij en ik merk dat ik geïrriteerd raak. Verder ben ik traag, ik draai absoluut niet op volle toeren, volgens mij is mijn energie en denkniveau zo’n beetje op 25% van wat ik normaal gesproken ben. Dit maakt mij onrustig, omdat ik mijzelf zo niet ken. Natuurlijk vliegen gedachten als “gaat dit over”, “is dit mijn nieuwe ik”, “komt het omdat ik echt oververmoeid ben” met regelmaat door mijn hoofd. Het is op het ogenblik voor mij lastig om overzicht te houden en om bij een gezonde gedachte te blijven. Het neigt een beetje naar paniek.

 

Wanneer ik bij de GGZ in dagbehandeling ben, valt het de therapeuten op dat ik veel in “schema’s” praat. Jaren geleden heb ik een cognitieve gedragstherapie gevolgd en dan leer je welke schema’s op jou van toepassing zijn. Door de dingen die ik vertel en (ik denk) door mijzelf weer te verantwoorden voor mijn gedrag gebruik ik deze schema’s. Een van de therapeuten stelde voor dat ik daarover ging schrijven, maar nu eenmaal achter de laptop gekropen heb ik echt geen idee hoe ik het op moet schrijven en wat ik op moet schrijven. Het enige wat mij van de week steeds duidelijker is geworden dat ik vaak het idee heb dat er 2 verschillende personen in mij zitten. De ene persoon laat zichzelf van een kwetsbare kant zien en dan zie je mijn ware ik. De andere persoon is de persoon die de “wereld” naar mijn idee wil zien. De verstandige, degene die weet waar ze het over heeft en degene die constant kan relativeren. Ik ben er de afgelopen week door verschillende personen op gewezen, ik switch vaak tussen deze 2 persoonlijkheden, raar idee. Het was mijzelf nog niet opgevallen, maar het klopt wel, ik herken het heel goed nu het zo duidelijk uitgelegd is. Dit is ook de reden waarom ik qua uiterlijk en voorkomen anders overkom op mensen, dan hoe ik mij werkelijk voel en wat zich werkelijk in mijn hoofd afspeelt.

 

‚ÄčEr wordt mij bijvoorbeeld regelmatig gevraagd hoe het mogelijk is dat ik zoveel sport en zoveel doe op een dag. Vragen als “waar haal je de energie vandaan” of “heb je geen pijn dan” krijg ik met regelmaat te horen. Dit vind ik altijd lastig om te beantwoorden. Zeker als het niet zo goed met mij gaat, zoals nu. De mensen die mij niet kennen en mij zien of mijn blogs lezen, vinden dat ik adequaat overkom en dat ik nog veel energie heb om alles te doen. Dat vind ik heel erg moeilijk om mee om te gaan. Ik zit zo laag in mijn energie, datgene wat ik nu op een dag allemaal doe, dat deed ik voorheen ook allemaal, alleen toen werkte ik er ook nog hele dagen naast. Dus voor mij is het extreem weinig. Ik heb vaak het idee dat ik mijzelf moet verantwoorden, omdat ik wel dagelijks naar de sportschool ga. Ik doe dit om verschillende redenen. De sociale contacten met de mede sportsters zijn heel belangrijk voor mij, zij zijn (zeker nu) de enige sociale contacten die ik heb. Doordat ik vreselijk veel pijn in mijn lijf heb en ik ‘s morgens heel stijf opsta, is het voor mijn lijf heel goed om te sporten. Ik krijg er op het ogenblik niet méér energie van, maar ik word er wel minder stijf van. De pijn verergert niet, dus blijf ik het doen. En er zijn dagen dat ik de oefeningen bijna niet kan doen, maar elk beetje beweging is goed. En wat ik ook eerlijk toe moet geven, het is een stuk controlebehoefte op mijn gewicht. Door mijn Boulimia ben ik geneigd om veel te vreten en ik noem het bewust vreten, omdat het zoveel en zo verschillend is, dat het niet meer onder eten valt. Ik proef vaak ook niet eens meer wat ik eet. Vroeger spuugde ik dan vaak mijn eten weer uit als ik misselijk was. Dat heb ik bij de GGZ afgeleerd. Misselijk ben ik nog steeds, maar dan wacht ik een tijdje, dan zakt de misselijkheid af en kan ik verder. Dit alles zorgt er ook voor dat ik natuurlijk aankom in gewicht en dat wil ik absoluut niet, omdat ik dan weer vreselijke negatieve gedachten over mijzelf krijg. Dus is alle dagen sporten ook een goede remedie om enigszins op een normaal gewicht te blijven. Natuurlijk is dit niet een gezonde reden, maar voor mij een goede reden. En ook wel dwingend, al vind ik dat wel moeilijk toe te geven. De andere dingen die ik allemaal nog doe naast het sporten zijn ook vaak noodzakelijk, of ik vind dat ze noodzakelijk zijn. Dit laatste komt vooral voort uit het feit dat ik gewoon niet begrijp dat mijn lijf, na zoveel jaren, het nu ineens af laat weten. Een gezonde gedachte zou zijn, dat je lief voor jezelf moet zijn en dat je na al die jaren rennen wel eens wat rustiger aan mag doen. Maar in mijn hoofd is mijn “psychische ik” zo sterk, dat ik dat niet toelaat. En dat komt denk ik doordat ik het mijzelf ook niet gun. Ik kan gewoonweg niet lief zijn voor mijzelf, omdat ik mijzelf allesbehalve lief vind. Er zit altijd wel een straffende ondertoon in mijn gedachten en daarom lukt het niet. Is dat de reden waarom ik zo doordraaf, ondanks de Fibromyalgie? Soms vraag ik mijzelf echt af of ik dan wel een voorbeeld wil zijn voor een ander. Ik zou juist tegen iedereen willen zeggen dat ze lief moeten zijn voor zichzelf en ook wel dat ze moeten blijven bewegen, als met maar niet zo dwangmatig is, als dat ik dat doe. Het blijft een ontzettend lastige combinatie, een lijf wat volledig uitgeput en op is, met Fibromyalgie, een stuiterende ADHD-er die denkt dat ze energie voor 10 heeft, de dwangmatige Boulimia gedachten om maar te moeten vreten en vervolgens niet af moet vallen, de Borderline-bitch die hoge eisen stelt en altijd maar vindt dat ik waardeloos ben en gestraft moet worden en dan te eindigen met de depressieve muts die het soms gewoon allemaal even niet meer ziet zitten.

 

Het is deze week een beetje een vreemde blog geworden, vind ik zelf (en terwijl ik dit schrijf komt het schema “strenge ouder” naar boven, wat je verteld dat je milder naar je zelf mag zijn…). Deze blog gaat nu eigenlijk een beetje over een bij elkaar geraapt psychisch zooitje. En dat is eigenlijk exact wat het op het ogenblik nu is. Mijn lijf is enorm pijnlijk, mijn rug voelt als een object dat in de pers gezeten heeft, mijn nek is zo ontzettend stijf dat ik mijn hoofd amper kan draaien, mijn knieën lijken een eigen leven te lijden en staan soms volledig op slot, mijn heupen kan ik bijna niet bewegen, dus het aantrekken van schoenen is de uitdaging van de dag, zelfs de kat op schoot is te pijnlijk. En toch zit mijn “psychische ik” mij meer in de weg dan mijn lijf. En dan bedenk je een blog te gaan schrijven over Fibromyalgie… Ik vrees dat ik nog in de ontkenningsfase zit van het feit dat ik voor mijn gevoel een oude vrouw geworden ben in plaats van een energieke vrouw die altijd alles aankon in het leven. Mijn moeder zei vroeger al gekscherend “misschien moet je overgebakken worden?” En dat is precies waar ik nu behoefte aan heb, een andere ik…….

 

Lees meer »

Dankbaar.

Dankbaar.

19 feb. 2018 13:19

Sinds mijn website online gegaan is, heb ik veel mooie reacties mogen ontvangen, hier ben ik erg dankbaar voor. De afgelopen week was weer een drukke week waarin weer het nodige voorbij gekomen is. Veel pijn gehad, hyper geweest, blij geweest, maar ook heel verdrietig. Er was in elk geval weer genoeg.

 

Vorige week is mijn website online gegaan en heb ik mijn blogs gepubliceerd. Ik vind het ontzettend fijn dat het zo goed ontvangen wordt. De reacties die naar mij gestuurd worden steunen mij enorm en daar ben ik heel blij mee. Het is nog best wel even een dingetje, een blog schrijven. Ik had nooit bedacht dat ik daarvoor ook een website moest bouwen en je verhaal op papier zetten is toch minder makkelijk dan ik dacht. Het is voor mij heel belangrijk om mijn verhaal te delen en steun te krijgen. In de toekomst hoop ik dat ik, door te schrijven, beter om kan gaan met de beperkingen die ik gekregen heb. Lichamelijk door de Fibromyalgie en geestelijk door de persoonlijkheidsstoornis. Het lastige van je verhaal delen, maar niet ten koste van je kinderen, is het publiceren. Dat is ook de reden waarom ik een account op Facebook aangemaakt heb waar geen foto’s op staan en waar de vrienden van mijn zoon en dochter niet “bevriend” mee zijn. Toch wil ik wel zoveel mogelijk mensen bereiken, omdat ik als we een aantal maanden verder zijn en ik mij als het goed is wat beter voel, een inspiratie kan zijn voor andere mensen die met psychische en/of lichamelijke klachten lopen. Ik ben nog even aan het zoeken hoe ik dat het beste aan kan pakken. Tips zijn welkom.

 

Deze week is een rollercoaster van emoties. Aan de ene kant zuur dat ik mijn huis moet verkopen, aan de andere kant heb ik “iets om handen” en krijg ik er energie van. Datzelfde geldt voor het zoeken naar een andere woning. Stonden we vrij hoog voor een woning in Wervershoof, is het een paar dagen later geen haalbare kaart meer. Ik ben er al achter dat urgentie niet alle deuren opent. En natuurlijk was ik niet zo naïef om te bedenken dat ik direct een huis zou hebben, maar ik ben nogal ongeduldig en heb graag de controle in handen en dat lukt nu niet waardoor ik instabiel ben. De medicijnen die ik vorige week van de GGZ gekregen heb werken gelukkig wel goed, vanaf afgelopen vrijdag heb ik alle nachten doorgeslapen. De eerste paar dagen was ik wel misselijk en suf, maar dat is nu gelukkig over. Dinsdagochtend met sporten was het wel heel bizar. Ik stond eigenlijk op met ontzettend veel pijn in mijn rug en enkels, dus ik begon rustig met de steppas. Een paar oefeningen verder werd ik ineens helemaal hyper. De muziek vloog mij aan en ik had het gevoel dat ik in een trip zat. Nu heb ik nooit eerder drugs gebruikt, maar ik kan mij zo voorstellen dat het op deze manier aan kan voelen. Ik vloog alle kanten op in mijn hoofd en had ineens ontzettend veel energie, de pijn in mijn lijf voelde ik helemaal niet en ik had een opgefokt gevoel. Het feit dat je even geen pijn hebt is natuurlijk heerlijk, maar het gevoel dat je ogen uit je kop stuiteren is wat minder. Ik stond helemaal te trillen van de adrenaline. Gelukkig heb ik fijne medesportsters om mij heen en zijn de trainsters ook oplettend en kon ik weer tot rust komen. Het was wel een eng gevoel, ik had echt het idee dat ik ineens alles kon.

 

Dinsdagmiddag ben ik in het ziekenhuis geweest. Eerst bij de dermatoloog om mijn moedervlekken te controleren en daarna naar de reumatoloog voor de uitslag van het bloedonderzoek en de röntgenfoto’s. Bij de dermatoloog was alles prima, over 4 maanden weer terugkomen. Helaas bij een andere dermatoloog, omdat mijn huidige dermatoloog met pensioen gaat. Dit vind ik erg jammer, al 15 jaar controleert hij mijn lichaam en we hebben best wel een vertrouwensband opgebouwd. Bij de reumatoloog kwam er eigenlijk niks nieuws uit. Er waren geen afwijkingen in het bloed te vinden en er was ook niets te zien op de foto’s. Dat is natuurlijk heel goed nieuws. De keerzijde is wel dat ik het moet doen met mijn lijf zoals het nu is. Ik had aan de ene kant gehoopt dat er iets gevonden was en dat daar nog iets aan gedaan kon worden en dat mijn pijnklachten zouden verminderen. De reumatoloog vertelde dat het nu vooral belangrijk is, om te accepteren, dat dit het is en dat ik mijn levensstijl daar op aan moet gaan passen. Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan…..

 

Ook heb ik dinsdag besloten welke makelaar mijn huis mag gaan verkopen. Diezelfde middag werd ik al gebeld door de fotograaf of er woensdagmiddag foto’s gemaakt konden worden. Dit was wel erg kort dag, maar ik wist ook dat het woensdag nog mooi weer zou blijven en dat is een enorme meerwaarde voor de foto’s. Dus woensdagochtend vroeg de wekker gezet en ik heb het hele huis doorgewerkt en “leeggehaald” het is werkelijk onvoorstelbaar hoe leeg je huis moet zijn voor zo’n fotoreportage. Het vervelende is wel dat ik natuurlijk ver mijn grens over gegaan ben en ik ’s middags uitgeteld op de bank lag met een dubbele dosis morfine. Dan word je toch weer behoorlijk met je neus op de feiten gedrukt dat je lijf toch echt niet meer kan wat het vroeger kon. Als ik donderdagochtend opsta is mijn lijf echt zo ontzettend stijf en pijnlijk dat ik besluit om op een zo laag mogelijk niveau te gaan sporten, in de hoop weer wat soepeler te worden. Ook de dames in de sportschool valt op dat ik een zeer pijnlijk lijf heb, het voelt alsof ik door een cementwagen overreden ben. Na het sporten heb ik mijn tweede afspraak bij de maatschappelijk werkster.

 

Zij merkt op dat ik tijdens het gesprek van “hot naar her” vlieg in mijn verhaal, binnen 10 minuten is ze eigenlijk al heel moe door mijn drukke en chaotische praten. Ze vraagt zich af hoe moe ik moet zijn en of er iemand is die me afremt. Nee, die is er niet en ik ben ook nog zo’n iemand die zich slecht af laat remmen. Ik dender maar door en spring van de hak op de tak en het wordt daardoor een onsamenhangend verwarrend geheel. Dit gebeurt ook in mijn hoofd en ik voel mij echt een verstrooide professor. We bespreken dat ik het heel moeilijk vind om bij instanties zoals de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige aan te geven dat ik wel heel stoer lijk, maar dat het eigenlijk helemaal niet goed met mij gaat. Volgens de maatschappelijk werkster is het raadzaam om, naast mijn kenmerken van mijn persoonlijkheidsstoornis en ADHD, ook mijn kenmerken van depressie op te schrijven. Van de GGZ moet ik een signaleringsplan opstellen, hiervoor kan ik deze kenmerken dan ook direct gebruiken. Waaraan kan mijn omgeving zien of ik kan ik zelf merken dat het niet goed met mij gaat? Als ik dit in kaart heb, zou ik theoretisch gezien eerder aan de bel kunnen trekken. Nu is aan de bel trekken niet mijn sterkste kant, dus daar ligt nog een uitdaging.

 

Mijn herkenningspunten van een (naderende) depressie:

 • Ik trek mij terug in huis.
 • Ik verzorg mijzelf niet meer, wil niet douchen of tandenpoetsen.
 • Ik heb moeite met opstaan, ik lig het liefste zolang mogelijk in bed, dan duurt de dag tenminste niet zo lang.
 • Ik ben somber en heb nergens zin meer in.
 • Mijn energie is gedaald tot onder het nulpunt.
 • Ik ben kribbig en snel boos, ik kan zelfs woedend raken om niets.
 • Ik ben verward en weet vaak niet meer wat te doen.
 • Ik eet slecht, ongezond en heel veel, doordat ik mij schaam verstop ik de verpakkingen voor mijn dochter.
 • Ik heb extreem veel last van prikkels, normaal gesproken ben ik prikkelgevoelig, als het echt niet goed met mij gaat heb ik zelfs last van bijvoorbeeld borden die opgestapeld worden of bepaalde muziek.
 • Waarbij ik normaal gesproken actief en ondernemend ben, ben ik tijdens een depressie passief en weet ik niet meer welke weg ik moet bewandelen.

 

Wauw! Ik heb mij niet gerealiseerd dat er zoveel punten naar voren zouden komen. Het geeft nu al inzicht. Het is fijn dat de gesprekken met de maatschappelijk werkster mij hierbij kunnen helpen. Ze is gelukkig een daadkrachtig persoon en kan mij goed terug brengen naar de basis en inzichten geven. Ze heeft een WMO aanvraag voor mij gedaan voor hulp in de huishouding, volgende week hebben wij hier een afspraak over en dan wil ze gelijk kijken of het mogelijk is dat ik op langere termijn ambulant begeleid ga worden, zodat ik regelmatig met iemand kan sparren en dat diegene mij af zou kunnen remmen voordat ik de bocht uitvlieg.

 

Donderdagmiddag ben ik met mijn dochter naar Beverwijk geweest voor een intakegesprek voor haar opleiding. We waren afgelopen vrijdag natuurlijk al in Leiden geweest en na dit gesprek wilde ze graag een keuze maken. Het was een vreemde gewaarwording, ik mocht niet mee naar binnen op gesprek en ik zag duidelijk aan mijn dochter dat ze dit niet zo leuk vond. Haar gesprek was verder wel prima verlopen en ze zou in principe toegelaten zijn voor deze opleiding. Toch gaat ze liever naar Leiden, omdat ze de sfeer daar beter vindt en omdat ze daar alles onder 1 dak hebben. Beverwijk werkt vooral veel samen met Amsterdam en die school vond ze helemaal niet leuk. Nog 1 laatste gesprek in Leiden afwachten en dan is alles rond. Dit geeft positieve energie!

 

Donderdagavond krijgen we de foto’s van de makelaar doorgestuurd. Helaas zijn een aantal foto’s niet wat ik ervan had verwacht. Na een nacht twijfelen en piekeren (ben ik geen zeikerd, ben ik wel reëel met mijn beeld, word ik niet beïnvloed door mijn depressie en zie ik daarom alles negatief) sta ik vrijdagochtend vermoeid op en besluit ik een e-mail naar de makelaar te sturen met mijn bevindingen over de foto’s. Daarna ga ik naar de GGZ, ik heb voor het eerst een dagbehandeling. Eenmaal bij de GGZ blijkt dat een aantal mensen afgezegd hebben en dat we maar met z’n tweeën zijn, dit is erg intensief. Het is fijn om te praten met mensen die ik niet kan verliezen. Ik hoef nu niet bang te zijn dat ik mijn vrienden overbelast. Tussendoor heb ik nog een gesprek met de dame die vorige week mijn intake gedaan heeft en omdat ik nog steeds veel pieker en nog niet heel goed slaap, wordt de Quetiapine verhoogd naar 50 mg. ’s Middags hebben we PMT (Psychomotorische Therapie), het is vreemd om dezelfde therapeut van 7 jaar terug weer te zien. Hij merkt op dat het vervelend is dat we elkaar op deze manier weer tegen komen en dat is exact zoals het is. Voor mijn gevoel ben ik wel weer een beetje terug bij af. Na de PMT bespreken we nog even wat we het komende weekend gaan doen en sluiten we af. Eind van de middag kom ik gesloopt thuis. Psychisch was het een zware dag en mijn lijf heeft toch echt wel een enorme optater gehad van afgelopen woensdag.

 

Zaterdagochtend sta ik niet zo lekker op, ik heb niet goed geslapen. Ik ben nog niet begonnen met de nieuwe medicatie, omdat dit weekend in het teken staat van mijn moeders verjaardag en dan wil ik geen last van bijwerkingen hebben, met het gevolg dat mijn hoofd overloopt van gepieker. Toch ga ik uiteraard wel sporten zoals alle dagen en dit gaat wonderbaarlijk helemaal niet zo slecht. Omdat ik het moeilijk vind om mijzelf te verzorgen ben ik al 2,5 maand niet naar de kapper geweest (normaal ga ik elke maand). Mijn zus en ik nemen, als verrassing, onze ouders mee uit eten zaterdagavond, dus ik vind toch dat ik wel iets aan mijn uiterlijk moet doen. Het feit dat ik mijzelf naar de kapper moet slepen, geeft toch wel aan dat ik mij niet zo goed voel. Het kwartje begint steeds meer te vallen en ik begin het een heel klein beetje te accepteren. Het etentje ’s avonds is een succes! Het is erg gezellig en we zijn sinds tijden niet meer met z’n vieren uit eten geweest. De energie van het etentje is op zondagochtend nog goed te merken. Ik ben enthousiast met sporten en heb er geen moeite mee dat ik ook mijn boodschappen nog moet halen. Toch moet ik erom denken dat ik mijzelf in acht neem. Ik ben geneigd om nu door te draven, omdat ik eindelijk weer eens energie heb. Als ik alles dan direct op maak, lig ik de rest van de week weer voor pampus. Dus ik besluit om tussen de middag even rustig TV te kijken, zodat ik daarna naar de verjaardag van mijn moeder kan gaan.

 

Lees meer »

De afgelopen week was een week met heel veel emoties en veel drukte. Er is iets meer duidelijkheid over mijn woonsituatie, ik ben op gesprek geweest bij maatschappelijk werk en de GGZ en ik heb samen met mijn dochter 2 scholen bezocht. Het was een bewogen week.

 

Afgelopen maandag ben ik bij de gemeente op gesprek geweest, omdat ik urgentie aangevraagd heb voor een huurwoning. En eindelijk weer iets positiefs, ik heb de urgentie gekregen. Dit betekent dat ik nu in totaal 6 inschrijfjaren heb, waardoor je hoger op de lijst komt te staan als je op een woning reageert. Vanaf 5 februari krijg ik 4 maanden de tijd om zelf te reageren op een woning, ik moet vanwege de urgentie elke 2 weken op minimaal 3 huizen reageren. Als ik nog geen woning gevonden heb na 4 maanden, heeft de woningbouwvereniging 4 maanden de tijd om mij een woning toe te wijzen. In dit hele traject geldt dat ik geen enkele woning mag weigeren, wat uiteraard logisch is. Dit houdt ook in dat ik nu grote stappen kan gaan zetten, met te beginnen een goede makelaar voor mijn woning te zoeken. Het is zuur dat ik m’n woning moet verkopen, maar ik wil het dan wel zo goed mogelijk doen. Ik heb maandagmiddag direct diverse makelaars uitgenodigd, zodat ik een goed verschil kan maken. De eerste komt komende donderdag al en zaterdag de tweede.

 

Dinsdagochtend ging sinds tijden al heel vroeg de wekker, ik had een drukke dag voor de boeg. Mijn eerste afspraak was bij de bedrijfsarts. Uitvoerig hebben we besproken hoe de situatie er nu voor staat. Mijn gezondheid die nog steeds achteruit gaat, de pijnlijke handen en voeten en de depressie waar ik nu in terecht gekomen ben. Om te beoordelen of je in staat bent om te werken stelt de bedrijfsarts een FML (functionele mogelijkhedenlijst) op. Hierin staan diverse onderdelen beschreven over je lichamelijk en psychisch functioneren. De bedrijfsarts heeft in november deze lijst al samen met mij opgesteld en daar kwam destijds uit naar voren dat er waarschijnlijk wel verbetering in mijn situatie zou komen. Dit is niet het geval en daarom is de FML nu aangepast. Deze lijst en het advies van de arbeidsdeskundige heb ik straks nodig als ik gekeurd word door de UWV. Het blijft in mijn hoofd moeilijk te accepteren dat ik chronisch ziek ben en ik niet meer kan werken. Aan de andere kant zijn er dagen dat ik nagenoeg niks kan en dan is het “fijn” als je niks moet. Deze tegenstrijdige gevoelens zal ik voorlopig nog wel even houden.

 

Nadat ik bij de bedrijfsarts vandaan kwam stond mijn tweede behandeling bij de holistisch arts op de agenda. Wat vind ik dit toch een bijzondere gewaarwording. Ik moet op een bed gaan liggen en dan wordt er een hele felle lamp aangezet, deze produceert dezelfde energie als de zon. Tegelijkertijd wordt een muziekprogramma opgestart wat door de holistisch arts speciaal voor mij samengesteld is. Ook slik ik speciale druppels die ook voor mij samengesteld zijn en deze worden ook gebruikt bij deze behandeling, zodat het nog intenser wordt. Nu ben ik nog nooit in de ruimte geweest, maar de geluiden die uit de speakers komen klinken alsof ze van mars komen. Ik laat het allemaal over me heen komen, doe lekker m’n ogen dicht en geniet van de warmte van de lamp op mijn lijf. Ongeveer drie kwartier later ben ik klaar en lijk ik me wel wat energieker te voelen.

 

Op woensdagmiddag heb ik mijn eerste afspraak bij de maatschappelijk werkster. Ik leg uit wat er allemaal gebeurd is in het verleden en wat mij op het ogenblik allemaal bezig houdt. Mijn verhaal heb ik al zo vaak verteld en recent natuurlijk in mijn blogs opgeschreven en toch, wanneer ik het hardop uitspreek en de reactie zie van de persoon tegenover mij, is het weer zo duidelijk dat mijn situatie best wel bijzonder is. Ze geeft aan dat ze me met praktische zaken goed zou kunnen helpen en dat het goed is dat de GGZ ook meekijkt op psychisch gebied. Op het moment dat ze dat zegt realiseer ik me dat ik afgelopen vrijdag aangemeld ben bij de crisisdienst van de GGZ en dat ik nog steeds niks gehoord heb. De maatschappelijk werkster stelt voor dat ik direct ga bellen, dan kan zij me ook gelijk ondersteunen mocht dit nodig zijn. Ik krijg te horen dat ik de volgende dag op gesprek moet komen. Samen met de maatschappelijk werkster bespreek ik ook de huidige thuissituatie. Het schoonhouden van mijn woning doe ik al een hele tijd niet meer zelf, maar door de financiële veranderingen kan ik mijn hulp niet meer betalen. Ze doet een aanvraag voor me bij de WMO van de gemeente. Het is fijn dat iemand me zo kan helpen. En tegelijkertijd moet ik er zo aan wennen dat ik het niet zelf regel….. Woensdagavond rij ik samen met mijn dochter naar een open dag voor haar opleiding in Beverwijk. Het is een interessante avond en er wordt veel duidelijk over de capaciteiten die deze locatie heeft.

 

Op donderdagochtend heb ik een gesprek met een dame van de crisisdienst van de GGZ. Uiteraard wordt er weer gevraagd naar de reden waarom ik aangemeld ben en vertel ik weer mijn verhaal. Mijn tranen zitten hoog en ik kan moeilijk uit mijn woorden komen. Ik schaam me zo diep dat ik weer bij de GGZ zit, na mijn cognitieve therapie had ik zo gehoopt dat het nooit meer zo slecht met mij zou gaan. Heel naïef natuurlijk, dat weet ik ook wel. Het feit dat het weer niet goed gaat en ik in mijn leven tegen zoveel problemen aan blijf lopen wijst ook op Borderline en ik geef ook aan bij de GGZ dat ik hier verder onderzoek naar wil. Die mogelijkheid is er wel, maar niet nu. Wanneer je in crisis bent is het niet goed mogelijk om een juiste diagnose te stellen, dus er moet eerst weer rust komen. Ik krijg Quetiapine om mijn hoofd wat rustiger te maken en het piekeren wat te verminderen. Van dit medicijn zou ik ook beter moeten gaan slapen. Helaas is het wel weer een medicijn met veel bijwerkingen zoals sufheid en gewichtstoename. Eigenlijk zie ik het dan direct al niet zitten. Ik ben vorig jaar best veel afgevallen en nu door de stress al weer een aantal kilo’s aangekomen en ik wil er niet nog meer bij, dan word ik alleen maar nog depressiever. Ik leg dit uit aan de psychiater en hij vertelt mij dat dit een bijwerking op lange termijn is en dat het niet de bedoeling is dat ik dit lang ga gebruiken. Ik besluit het dan toch maar te proberen. Verder wordt me geadviseerd om in dagbehandeling te komen. In mijn hoofd zegt gelijk een stemmetje “daar gaan we weer….” Ze legt uit dat dit alleen bedoeld is voor de crisis, de personen die in deze groep zitten hebben over het algemeen last van angsten en zijn depressief. Door gezamenlijk de dag door te brengen krijg je een stabiel ritme. In mijn geval voel ik me ontzettend eenzaam en geeft ze aan dat het deelnemen aan deze groep juist goed voor me kan zijn. Ik kan mijn gevoelens delen in deze groep en hoef mijn vrienden er niet mee lastig te vallen. Het lastigvallen van mijn vrienden is een term van mijzelf, ik heb het gevoel dat ik dat doe en daarom vraag ik zelden tot nooit om hulp. Ik geef aan dat ik wel wil starten met 1 dag in de week op de dagbehandeling. Ik heb het thuis best heel druk met de komende verkoop van mijn huis en wil niet meer stress op mijn nek halen, omdat ik verplicht naar de GGZ moet.

 

Op het eind van de donderdagmiddag krijg ik de eerste makelaar op bezoek. Het is een heel prettig gesprek en deze dame weet heel goed waar ze het over heeft. Ze is enthousiast over mijn woning en de woningmarkt is nu ook goed. De brochures die zij maken zien er prima uit en ze schrijven mooie teksten. Nu ik deze blog begonnen ben, ben ik er wel achter dat het heel moeilijk is om een goede tekst te schrijven. Ik heb nog meer afspraken staan met andere makelaars, maar dit eerste gesprek geeft al veel vertrouwen. Vrijdagmiddag rij ik met mijn dochter samen naar Leiden, ze heeft een intake gesprek voor de opleiding die ze wil gaan volgen. Het is een super leuk gesprek met een hele enthousiaste wiskundeleraar. Wat ik bijzonder vind om te zien, is dat mijn dochter voor het eerst in het bijzijn van een man zo enthousiast aan het vertellen is. Meestal is ze wat verlegen, daar is nu helemaal niets van te merken. We zijn zeer positief over deze school. De kans bestaat nog wel dat de zorgcoördinator van deze school ook nog een gesprek met ons wil, omdat mijn dochter de diagnose ASS en ADHD heeft. De wiskundeleraar geeft wel aan dat dit meer een formaliteit is en dat we in principe niet bang hoeven te zijn of ze toegelaten wordt. Haar cijfers zien er goed uit en ze heeft alle benodigde vakken om deze opleiding te kunnen starten.

 

Zaterdagochtend heb ik sinds tijden weer eens een fitgesprek op de sportschool. Dit vind ik altijd een spannend moment. Ik voel me de laatste tijd niet goed en heb weer veel Boulimia neigingen. Om de schade zoveel mogelijk te beperken, eet ik op de dagen dat mijn dochter werkt bij mijn ouders, zodat ik in elk geval niet alleen ben. Ik ben bijna 5 kilo gegroeid! Eerlijk gezegd had ik verwacht dat het nog meer was, dus eigenlijk valt het mee en toch baal ik natuurlijk. Ik hoop dat het de komende tijd beter gaat en spreek af dat we maandelijks een fitgesprek hebben, zodat ik meer grip op mijn gewicht krijg. ’s Middags komt de tweede makelaar. Dit gesprek loopt heel anders dan met de dame die donderdag geweest is. Hij is dan ook al met drie kwartier de deur weer uit. Op zondag leg ik de laatste hand aan mijn website en besluit dat het tijd is om hem te publiceren. Heel spannend! Hoe gaan mensen reageren?

 

Lees meer »

In de afgelopen blogs heb ik geschreven over mijn verleden. Vanaf vandaag ga ik wekelijks opschrijven wat mij bezig houdt. De afgelopen week ben ik erachter gekomen dat het toch iets minder goed met me gaat als dat ik dacht...

 

Omdat mijn klachten ik in de laatste anderhalf jaar behoorlijk zijn toegenomen en er in de reguliere geneeskunde eigenlijk niet veel naar boven komt, ben ik afgelopen 17 januari, via een vriendin bij een holistisch arts terecht gekomen. Binnen de holistische geneeskunde wordt naar het geheel gekeken. Fysiek, sociaal, emotioneel en spiritueel, alles staat met elkaar in verbinding en heeft invloed op elkaar. Ik ben wel iemand die in het spirituele gelooft, maar meer voor de lol dan dat ik mijn gezondheid er vanaf laat hangen. Toch, doordat mijn vriendin hele goede ervaringen met deze arts had, heb ik haar advies opgevolgd en heb ik me door hem laten onderzoeken.

 

Hier kwam uit naar voren dat ik eigenlijk nog steeds in een behoorlijke burn-out zit. Hij kon meten dat mijn lichaam totaal uitgeput is. Ook heeft hij de Ziekte van Lyme gemeten. Wanneer ik de symptomen hiervan lees, zou het mijn toenemende klachten enorm verklaren. Binnen de reguliere geneeskunde is de Ziekte van Lyme zeer moeilijk vast te stellen en wordt mij verteld dat deze arts mij ziek probeert te maken. Ik ben het hier zelf totaal niet mee eens, ik heb veel vertrouwen in deze man en dat is het belangrijkste. Hij kan mij behandelen met een licht- en geluidstherapie en ik krijg 3 verschillende soorten natuurlijke druppels om mijn lichaam weer in balans te krijgen. Hij geeft wel aan dat ik er zeker anderhalf jaar voor uit moet trekken, ik sta al zo’n lange tijd onder hoge spanning, dit heeft ook tijd nodig om te verbeteren. Ik wil dit zeker een kans geven.

 

Ik heb wel besloten om binnen de reguliere geneeskunde alles te laten onderzoeken wat mogelijk is, om antwoorden te krijgen. Op 25 januari ben ik op advies van Heliomare bij de reumatoloog geweest, omdat ik nog steeds heel veel pijn in mijn handen en voeten heb. Er zijn dagen dat ik bijna niet kan lopen van de pijn. De reumatoloog heeft wederom diverse onderzoeken gedaan, er zijn röntgenfoto’s gemaakt van mijn handen, voeten en onderrug en er is bloed afgenomen. Op 13 februari moet ik terugkomen voor de uitslag, ik ben benieuwd.

 

Afgelopen weekend heb ik een heel goed gesprek gehad met een Sociaal Psychisch Verpleegkundige, ik merk dat ik psychisch aan het afglijden ben. De pijn in mijn lijf, de achteruitgang, het niet meer kunnen werken en het vooruitzicht op de WIA en de gevolgen die daar weer door gaan komen, maken dat ik steeds onstabieler ben. Volgens de arbeidsdeskundige ga ik tussen de 80-100% afgekeurd worden, dit betekent dat ik een WIA uitkering ga krijgen. Omdat mijn man overleden is, krijg ik nu ook nog een nabestaanden uitkering. Volgens de wet mag je geen uitkering op uitkering krijgen. En zal mijn WIA uitkering volledig gekort worden op mijn ANW uitkering. Dit houdt voor mij in, dat ik niet meer de financiële middelen heb om onze huidige woning te betalen.

 

Dit geeft mij uiteraard ontzettend veel stress. In gesprek met de SPV-er wordt me heel veel duidelijk. Door de juiste vragen te stellen kan ik eindelijk vertellen hoe ik me op het ogenblik echt voel. Dit is helaas niet zo best en ik realiseer me dat ik me al een maand of 2 zo voel. Ik dacht dat het kwam doordat de vriendin van mijn dochter niet meer bij ons woonde en mijn dochter veel werkte en ik veel alleen was. De decembermaand hielp ook niet mee, maar aan een depressie heb ik nooit willen denken. Al twee keer eerder heb ik een depressie gehad en ik had mezelf beloofd nooit meer in een depressie te komen. Dit is niet helemaal gelukt.

 

De SPV-er heeft mij geadviseerd om te gaan schrijven en zo is deze blog ontstaan. Tevens heb ik een telefoonnummer van een maatschappelijk werkster gekregen, ik kan haar inschakelen om mij te helpen overzicht te krijgen en me te helpen bij veel praktische zaken. Ik heb op 7 februari mijn eerste afspraak met haar. Afgelopen vrijdag was ik bij de GGZ-jeugd om te praten over hoe het nu met mijn dochter gaat. Doordat zij nog steeds behoorlijk schommelt met haar gewicht, heb ik om de paar maanden een afspraak hierover. De systeemtherapeute kent mij inmiddels ook al heel wat jaren en merkt dat het inderdaad niet zo goed met mij gaat. Ze vindt dat ik zo snel mogelijk hulp moet hebben, voordat ik nog verder afglij. Ik word aangemeld bij het crisisteam.

 

Omdat ik over een paar maanden financieel in de problemen ga komen, heb ik inmiddels een urgentie-aanvraag gedaan bij de gemeente voor een sociale huurwoning. Komende maandag is de vergadering en ik ben uitgenodigd om persoonlijk mijn verhaal te doen. Dit legt een enorme druk op mijn schouders. Het is te bizar om te bedenken dat een groot deel van mijn toekomst (en die van mijn dochter) afhangt van een urgentiecommissie. Gelukkig heb ik op de sportschool een dame leren kennen en zij is in het verleden ook maatschappelijk werkster geweest en ze heeft aangeboden om maandag met mij mee te gaan naar de gemeente. Ik ben hier zo blij mee, want ik zie er behoorlijk tegenop. Ik kan bijna geen normaal gesprek voeren zonder dat ik constant in huilen uitbarst.

Lees meer »

Doordat ik verschillende (psychiatrische) diagnoses heb, is het een chaos in mijn hoofd. Door op een rijtje te zetten welke kenmerken waarbij horen, hoop ik grip te krijgen op deze chaos in mijn hoofd en hierdoor op mijzelf en mijn manier van denken en doen. De genoemde kenmerken zijn zoals ze voor mij voelen, het kan best heftig overkomen om het te lezen.

 

In deze blog ga ik je proberen uit te leggen wat, volgens mij, mijn kenmerken zijn van mijn Borderline en mijn ADHD. Of de juiste kenmerken onder het "juiste kopje" staan weet ik dus niet zeker. Ik hoop door het opschrijven van deze punten, dat ik uit kan leggen wat er dagelijks in mijn hoofd afspeelt. Ik hoop voor mezelf dat duidelijk wordt waar wat vandaan komt en dat ik mijn eigen gedrag beter kan plaatsen en uiteindelijk dat ik (psychisch) een stabieler leven krijg.

 

Borderline:

 • Angst om verlaten te worden, ik claim mijn vriendinnen en ben extreem jaloers als zij ook andere vriendinnen hebben. In contact met mannen, laat ik ze mijn grenzen overgaan en cijfer ik mijzelf weg.
 • Kortdurende contacten, ik kan een intense vriendschap aangaan, maar als diegene dan te dichtbij komt of naar mijn idee verkeerde dingen zegt kan ik de vriendschap heel gemakkelijk “dood laten bloeden” ik kan ook heel gemeen en/of onredelijk worden en ruzie maken, explosief reageren, waardoor vriendschappen eindigen.
 • Ik heb een heel negatief zelfbeeld. Vaak heb ik het gevoel hier niet te “mogen” zijn.
 • Constant gevoel van leegte, dit is heel moeilijk uit te leggen. Ik kan niet echt blij of verdrietig zijn het is een vlak gevoel, het gevoel altijd iets te missen. Alles wat ik ontvang is nooit genoeg, nooit genoeg liefde, nooit genoeg aandacht, ik word nooit genoeg gezien. Het is een bodemloze put, alles wat erin komt verdwijnt direct weer.
 • Ik wantrouw heel veel mensen, ik denk vaak dat ze van mij willen profiteren en dat wanneer ze aardig tegen mij doen, dat het "gespeeld" is.
 • Soms heb ik het gevoel dat er complotten tegen mij zijn, dit komt met name voor als ik in groepen ben. Zodra ze met elkaar praten en toevallig mijn kant op kijken, dan denk ik al snel dat het over mij gaat en dat ze iets bedenken om mij ten gronde te richten.
 • Ik denk altijd in uitersten zwart/wit. Iets is of fantastisch of juist waardeloos. Het is goed of slecht er is nooit een tussenweg. Ik ben heel blij of de wereld vergaat.
 • Er ontstaat een intense woede als ik afgewezen word, ik reageer dan impulsief heel gemeen en realiseer me op dat moment niet wat ik zeg of doe, het overkomt mij.
 • Extreme stemmingswisselingen, ik kan heel blij zijn, een overmoedig gevoel hebben en dan ineens zwaar depressief zijn (ermee willen stoppen), dit kan zich binnen een paar uur afspelen.
 • De vreetbuien (Boulimia) horen ook bij de Borderline.
 • Ik vind het moeilijk om voor een langere tijd een baan te behouden. Vaak ben ik het na 2 jaar al helemaal zat, qua werkzaamheden en qua mensen (ik krijg dan een onredelijk beeld van mensen) en wil ik iets anders.
 • Ik kan niet goed alleen zijn, ik voel mij dan zo leeg en eenzaam, dat ik mij volstop met eten om maar niet "leeg" te zijn.
 • Tevens heb ik heel veel moeite om mijzelf te vinden. De mensen die mij kennen weten inmiddels dat ik met regelmaat een compleet ander uiterlijk kan hebben. Hierdoor kom ik ook wel eens in de financiële problemen.
 • Ik kan mij ergens volledig op storten en geef dan extreem veel geld uit.
 • Uit woede hard autorijden, hard remmen, (te) scherpe bochten, onvoorzichtig gedrag met sturen, remmen of schakelen.
 • Als ik kritiek krijg word ik woedend en heb ik vaak de neiging dingen stuk te willen maken, ook kan ik zo intens boos op de ander worden, dat ik diegene iets aan zou kunnen doen, dit speelt zich allemaal af in mijn hoofd en komt gelukkig niet naar buiten.
 • Soms ben ik zo boos op mijzelf, omdat ik het weer niet goed gedaan heb of mensen weggejaagd heb, dat ik mezelf knijp of sla omdat ik vind dat ik gestraft moet worden.

 

De meeste mensen om mij heen weten eigenlijk weinig tot niets van mijn persoonlijkheidsproblematiek. De punten die ik hierboven beschreven heb, gebeuren of in mijn hoofd, of als ik alleen ben. Wanneer ik in het openbaar ben, "wint" mijn schaamtegevoel het van mijn impulsiviteit. Ik ben altijd veel te bang dat mensen mij raar vinden, of dat ik niet geaccepteerd word door mijn gedrag, dus hou ik me in en laat ik zelden mijn eigen ik zien. Ik heb dus eigenlijk altijd een masker op en raak hierdoor ook behoorlijk vermoeid.

 

ADHD:

 • De gedachten in m’n hoofd schieten 24/7 heen en weer als een bal in een flipperkast.
 • Ik heb veel ideeën, begin ook aan veel dingen, maar kan ze slecht afmaken.
 • Ik ben snel afgeleid en heb veel moeite met me te concentreren.
 • Ik praat heel veel en luid.
 • Doordat ik zo snel praat, heb ik vaak moeite voor het vinden van eenvoudige woorden in een zin.
 • Ik kan bijvoorbeeld in een gesprek over 10 onderwerpen praten in zeer korte tijd, ik vertel iets, bedenk dan nog iets, ga daar dan weer op door. Dit gebeurt ook met gedachten in mijn hoofd als ik alleen ben. Vaak ben ik hierdoor in de war, ik snap niet dat ik ineens bij een heel ander onderwerp ben, dan waar ik over begon.
 • Ik lig eigenlijk altijd wel te piekeren in bed, ik kan mijn gedachten niet stil zetten, het maalt maar door.
 • Ik ben een controlfreak.
 • Ik ben hoog sensitief/heb veel last van prikkels. Ik hoor veel geluiden, bijvoorbeeld het draaien van een sleutel, het gezoem van een koelkast of het druppelen van water. Geuren zijn voor mij altijd sterk, ik ruik ze op afstand en kan er ook snel misselijk van worden. Als er positieve of negatieve energie is, neem ik dit vaak over.
 • Ik ben perfectionistisch en heb enorme last van faalangst, omdat alles altijd perfect moet (voor mijn gevoel word ik dan beter geaccepteerd), is de kans ook groter dat ik een fout maak en ik hou daardoor de bevestiging in stand dat ik gefaald heb.
 • Ik ben heel creatief, niet zozeer in schilderen of knutselen, maar wel met het bedenken van oplossingen of het inrichten van mijn huis.
 • Nog een positief punt vind ik mijn inlevingsvermogen.
 • Of dit bij de ADHD hoort weet ik niet, maar ik bezit gelukkig over een enorme dosis humor.

 

Ik vind het heel moeilijk om deze punten allemaal op te schrijven en het is ook puur zoals het voor mij voelt. Tijdens het opschrijven van deze punten, ben ik in mijn hoofd met heel veel andere dingen tegelijk bezig. Schrijf ik wel goed, is het wel leesbaar, is het raar wat ik opschrijf, wat zou de lezer van mij denken? En toch wil ik dit voor mijzelf opschrijven en het delen. Misschien is het eindelijk eens goed dat ik mij kwetsbaar opstel?

Lees meer »

In mijn eerdere blogs heb ik over mijn gezin geschreven. Uiteraard hebben de afgelopen jaren de nodige littekens bij mij achter gelaten, zowel psychisch als lichamelijk. In deze blog beschrijf ik de afgelopen jaren.

 

In de vorige blogs heb ik geschreven over mijn gezin. Zoals iedereen met Fibromyalgie zal herkennen, krijg je Fibromyalgie niet voor niks. Mijn Fibromyalgie diagnose kreeg ik in maart 2017. Helaas is dit niet de enige diagnose die ik heb. Gek genoeg vind ik het moeilijker om over mijn eigen verleden te schrijven, dan over datgene wat ik met mijn gezin meegemaakt heb. Dit is toch een stuk persoonlijker.

 

In 2003 kreeg ik voor het eerst klachten, mijn nek en schouders waren behoorlijk pijnlijk. Ik heb altijd kantoorwerkzaamheden gedaan en 90% van de dag achter de computer doorgebracht, dus die klachten waren eigenlijk wel verklaarbaar. Met behulp van fysiotherapie kon ik deze klachten gelukkig weer terugbrengen naar een niveau waar prima mee te leven valt. Toen ik in 2005 mijn eerste depressie kreeg was dit heel erg schrikken. Het gevoel niet meer te willen leven, terwijl ik voor mijn gevoel met mijn man en kinderen de zwaarste storm toch wel getrotseerd had. Maar juist in een periode van rust, komt de man met de grote hamer. Ik heb antidepressiva gekregen en met voldoende rust en steun van de mensen om me heen ben ik gelukkig redelijk snel uit dit dal gekropen.

 

Wanneer ik bij de GGZ ben voor mijn dochter, omtrent haar diagnose ADHD wordt mij verteld dat ADHD een erfelijke aandoening is en wordt er gevraagd of ze het van haar vader zou kunnen hebben of van mij. Het valt de GGZ op dat ik ook veel praat en druk ben. We gaan ervan uit dat het bij mij vandaan komt. In eerste instantie hecht ik hier nog niet zoveel waarde aan. Ik ben mezelf immers zo langzamerhand wel gewend. In 2010 merk ik onder andere op het werk dat ik toch behoorlijke concentratie problemen heb en ik kom regelmatig in conflictsituaties terecht. In overleg met de systeemtherapeut van de GGZ jeugd besluiten we dat ik me toch laat onderzoeken op ADHD. Deze diagnose wordt bij mij in 2010 gesteld. Ik start met medicatie hiervoor en begin wat rustiger in mijn hoofd te worden.

 

Helaas is het niet alleen de ADHD die me dwars zit, ik merk dat ik wederom afglij en dat ik weer in een depressie terecht kom. Tevens heb ik al een aantal maanden last van enorme vreetbuien, na het eten voel ik me enorm schuldig en braak ik mijn eten er weer uit. Ik schaam me hier ontzettend voor. Mijn dochter is ook bekend met eetproblematiek en een moeder die eetproblemen heeft is natuurlijk niet het goede voorbeeld. Mijn vreetgedrag weet ik dan “gelukkig” te beperken tot de avonden, zodat mijn kinderen hier zo min mogelijk last van hebben. Ik bespreek mijn gedrag met de GGZ.

 

Mijn vreetbuien nemen extreme vormen aan en het brengt me financieel ook in de problemen, het gevoel van schaamte is constant aanwezig en ik krijg te horen dat ik Boulimia heb. De GGZ stelt voor dat ik een cognitieve gedragstherapie ga volgen. In deze therapie worden het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld. We hopen dat ik tijdens deze therapie overzicht krijg over alles wat me de afgelopen jaren is overkomen. Na 8 jaar intensieve zorg voor mijn man, het overlijden en het daarna maar doorgaan laat inmiddels behoorlijke littekens na.

 

De cognitieve gedragstherapie vindt plaats op maandag en donderdag bij de GGZ, het zijn lange dagen en ik besluit dat het voor mijn kinderen beter is dat zij niet thuis wonen. Ik voel me heel rot en schuldig naar mijn kinderen, hebben ze hun vader verloren, moeten ze nu uit huis. Toch realiseer ik me dat ik op dit moment geen andere keuze heb. Ik kan nu ook niet goed voor ze zorgen en ik wil hier zo goed mogelijk uitkomen. Dit kan alleen als ik thuis geen verantwoordelijkheid naar mijn kinderen heb en me ook thuis volledig kan richten op mijn therapie. Ik heb deze therapie een jaar lang gevolgd en tijdens deze therapie zijn er verdere onderzoeken gedaan naar mijn persoonlijkheid.

 

Ik loop met regelmaat tegen veel problemen aan. Dit geldt in mijn sociale leven, op het werk maar vooral ook met mezelf. Ik vertoon heel veel verschijnselen van Borderline, toch is het lastig om deze diagnose exact vast te stellen, omdat er ook veel speelt in mijn leven en veel mensen hierdoor van de kaart raken. Toch wordt er in de behandeling van de GGZ wel rekening mee gehouden en is mijn behandeling toegespitst op Borderline. Een jaar na het starten van mijn therapie krijg ik mijn leven redelijk op de rit. Het is inmiddels 2011.

 

Tussen mijn dochter en mij botert het niet altijd even goed. En wanneer zij in 2015 tijdelijk in Alkmaar verblijft realiseer ik me ook dat ik me helemaal niet prettig meer voel in ons huidige huis. Er is in de afgelopen jaren veel gebeurd in dit huis en ik heb de behoefte om opnieuw te beginnen. Ik zet mijn woning te koop en samen met mijn dochter start ik de zoektocht naar een andere woning. We vinden een heerlijke woning. Een stuk kleiner dan ons oude huis en een heerlijk dakterras op het zuiden. We verhuizen eind 2015.

 

Op mijn werk gaat het allemaal wat minder, ik heb moeite met mijn nieuwe leidinggevende en als mijn collega in juli aangeeft dat hij een andere baan heeft gevonden, ben ik best wel uit het veld geslagen. Wij zijn samen overgenomen door de huidige eigenaren en met hem kon ik het eigenlijk heel goed vinden. We begrepen elkaar goed en we liepen samen vaak tegen dezelfde dingen aan. In november 2016 kom ik in een burn-out terecht en meld ik me ziek. Eenmaal thuis ben ik vooral heel erg moe. Sinds wij in ons nieuwe huis zijn komen wonen ben ik gaan sporten bij Fit4lady en ik ben hier zo enthousiast mee, dat ik van de mensen om me heen te horen krijg dat het misschien geen overbodige luxe is om ook daarin iets rustiger aan te doen. Ik besluit hun advies ter harte te nemen en besluit een paar weken volledig op rust te gaan.

 

Deze rust doet mijn lijf echter geen goed. Ik heb veel gewrichtsklachten en voel me erg stijf. Ik besluit naar de huisarts te gaan en deze klachten voor te leggen. Ik krijg een doorverwijzing naar de reumatoloog. Op dezelfde dag als de afspraak met de reumatoloog heb ik ook een afspraak bij de dermatoloog. Sinds mijn man ziek geworden is, kom ik hier elk halfjaar op controle voor mijn moedervlekken. Ik heb er een heleboel en er zijn er de afgelopen jaren al een aantal weggehaald. Ik heb een moedervlek op mijn linkerschouder en ik vertrouw ‘m niet. De dermatoloog vindt gelukkig mijn gevoel hierin heel belangrijk en stelt voor om ‘m weg te halen. Hij verwacht er niets van, maar om mij gerust te stellen wordt een afspraak gemaakt om ‘m te verwijderen.

 

Bij de reumatoloog worden ook allerlei onderzoeken gedaan. Ik heb geen klassieke reumaklachten, wel ben ik behoorlijk overbelast en zijn alle pijnpunten die bij Fibromyalgie horen bij mij ruim aanwezig. Ik krijg de diagnose Fibromyalgie en de reumatoloog legt uit dat er een mogelijkheid is voor een revalidatieprogramma. Dit zou in het ziekenhuis plaats kunnen vinden of bij het revalidatiecentrum van Heliomare in Wijk aan Zee. Tijdens dit revalidatieprogramma leer je over het ontstaan van de pijn, het in stand houden van de pijn en hoe je ermee om leert gaan. Ik besluit dat ik mijn traject in Heliomare wil volgen. Heliomare staat al jaren bekend als een goed revalidatiecentrum en ik vind het de moeite waard om hiervoor 2x per week naar Wijk aan Zee te rijden. Door de huisarts word ik aangemeld bij Heliomare en ik hoor dat er na de zomer een nieuwe groep gaat starten.

 

Als ik terugkom bij de dermatoloog voor de uitslag van mijn moedervlek blijkt deze helaas niet goed te zijn. Ik schrik enorm, nog niet eerder heb ik een Melanoom gehad en dit is nu wel het geval. Ik weet dat een Melanoom dodelijk zou kunnen zijn en er schieten direct weer allerlei scenario’s door mijn hoofd. Mijn onrust leg ik uit aan de oncoloog als ik in het ziekenhuis kom voor het voorbereidende gesprek op de operatie. Gezien de situatie waarin ik met mijn man gezeten heb, begrijpt hij mijn onrust en wordt er voor de zekerheid een PET/CT-scan gemaakt. Gelukkig is hier helemaal niets op te zien. In april 2017 word ik geopereerd, de huid rondom de plek waar de moedervlek gezeten heeft wordt ruimer weggesneden en in mijn oksel wordt de Poortwachtklier weggehaald. Mochten er uitzaaiingen zijn, dan gaat dit altijd via deze klier. Een week later krijg ik de uitslag en zijn er gelukkig geen uitzaaiingen.

 

In mei 2017 krijgt mijn dochter een telefoontje van haar beste vriendin, het gaat bij haar thuis dusdanig slecht dat ze per direct uit huis moet. Ze logeerde al regelmatig bij ons, dus bij ons is het een bekende plek. Diezelfde middag komt ze al bij ons. In het begin moeten we uiteraard allemaal aan elkaar wennen, maar al snel gaat het allemaal prima. In de zomer van 2017 gaan we met z’n drieën op vakantie. Pas na 3 maanden wordt ons gezin gescreend. Hier wordt de conclusie gesteld, dat mijn gezin te zwaar belast is om een pleegkind op te vangen en er wordt verteld dat mijn pleegdochter eigenlijk per direct weg moet. Dit geeft veel onrust en we vragen uitstel tot december, omdat dan opnieuw door de rechter bekeken wordt of ze dan weer terug naar huis mag.

 

Ondertussen begint bij ons allemaal het dagelijkse ritme weer. De meiden gaan beiden naar de vierde klas van het voortgezet onderwijs, mijn dochter komt in haar examen jaar, haar vriendin volgt een ander niveau en hoeft nog geen examen te doen dit schooljaar. Mijn revalidatietraject start tegelijk met de school van de meiden. Op maandag en donderdag rij ik 15 weken lang naar Wijk aan Zee op en neer voor mijn revalidatietraject. Het revalidatietraject is behoorlijk intensief en thuis beginnen de spanningen op te lopen. Op een gegeven moment geeft mijn pleegdochter bij mij aan dat ze niet langer dan december bij ons wil wonen, omdat ze zelf ook merkt dat de spanningen oplopen en ze wil mijn dochter niet “in de weg lopen” in aanloop naar haar eindexamen.

 

Ik licht de pleegzorginstelling en jeugdbescherming hier meerdere malen over in, maar pas in november krijg ik respons op mijn e-mails. Er is een nieuwe dame, die de casus van mijn pleegdochter gaat behandelen. Zij is naar mij zeer kortaf en geeft mij weinig informatie over de stappen die nu genomen gaan worden. Tijdens de een na laatste revalidatie dag in Heliomare word ik gebeld door de pleegzorginstelling. Ze legt uit dat ik niet moet schrikken, maar als ik thuiskom is mijn pleegdochter uit huis gehaald.

 

Deze hele situatie heeft veel indruk op mij achter gelaten. Met heel mijn hart heb ik de vriendin van mijn dochter opgevangen. Het feit dat de jeugdbescherming zo met haar cliënten omgaat is ronduit belachelijk. Ze heeft bijna 8 maanden bij ons in huis gewoond en er is bijna niet naar haar omgekeken. Het zo plotseling bij ons uit huis halen, heeft ons drieën behoorlijk beschadigd. Ik merk ook dat ik mijzelf persoonlijk aan de kant gezet voel. Ik kreeg het gevoel dat ik een crimineel was, omdat ze haar zonder overleg uit huis gehaald hadden, alsof ik haar mishandelde. Mijn persoonlijkheid heeft weer een extra deuk opgelopen….

 

Lees meer »

Deze blog gaat over mijn dochter. Haar vader overlijdt als ze 5 jaar oud is, ze krijgt de diagnose ADHD. Op haar achtste wordt ze opgenomen met Anorexia verschijnselen en op haar vijftiende krijgt ze ook nog de diagnose ASS. Ik vind haar een enorm groot voorbeeld voor vele jongeren die met problemen kampen, ze straalt, ze is sterk, ze is zorgzaam, ze is lief en heeft een prachtige persoonlijkheid ontwikkeld.

 

Eind 2001 wordt onze prachtige dochter geboren. We zijn zo onwijs trots! Eerst krijgen we een zoon, dan wordt mijn man ziek en dan als kers op de taart krijgen we op natuurlijke wijze ons mooie meisje. Haar gewicht is laag bij de geboorte, maar ze hoeft gelukkig niet in de couveuse. Ze krijgt flesvoeding en ze wordt meerdere malen per week gewogen en gemeten door de wijkverpleegkundige. Dit gebeurt bij ons thuis, omdat ze door haar lage gewicht, moeite heeft met zichzelf warm te houden.

 

Anderhalve week na haar geboorte wordt haar vader ziek en er breekt een jaar aan van veel ziekenhuis bezoeken. In deze periode is mijn moeder fulltime bij ons in huis om voor de kinderen te zorgen. Van de eerste bijzondere maanden met mijn dochter, maak ik helaas weinig mee. Gelukkig zorgt mijn moeder goed voor onze beide kinderen en knapt mijn man weer op. Onze dochter komt in een heerlijke peuter pubertijd terecht en we leren dat twee kinderen zo enorm verschillend van elkaar kunnen zijn.

 

Ze is heel snel van begrip, ze leert snel, snel lopen, praat snel en beweegt de hele dag door. We hebben onze handen vol aan haar en genieten tegelijkertijd met volle teugen. Het levert verschillende hilarische momenten op, zo kan ik me heel goed herinneren dat ze de lades van het dressoir gebruikte als trap om op het dressoir te klimmen en zo de kerstkransjes uit de kerstboom te eten. Haar vader is haar grote liefde en het is een enorme klap voor haar wanneer hij komt te overlijden. Ze is op dat moment 5 jaar oud. Dit verdriet is voor haar moeilijk om te uiten, ogenschijnlijk merk je niks aan haar, ze blijft een vrolijk en opgewekt meisje. Het enige wat ik merk, is dat ze zich volledig tegen mij afzet. Ze luistert niet, heeft een enorm grote mond en op een gegeven moment schreeuwt ze tegen me dat ze wilde dat ik dood was in plaats van haar vader. Dit raakt me uiteraard in m’n diepste ziel.

 

Ik bespreek het bij het Triversum in Alkmaar, omdat ik op dat moment met haar broer daar in een onderzoeksfase ben. Zij hebben mijn dochter al met regelmaat gezien en adviseren mij om een IQ test bij haar af te nemen. Het blijkt dat ze een bovengemiddeld IQ heeft, dit verklaart wel haar wijze opmerkingen, maar niet haar dwarse en drukke gedrag. We worden doorverwezen naar de GGZ. Ze krijgt de diagnose ADHD. We proberen in eerste instantie door middel van een beloningssysteem een positieve flow in ons gezin te krijgen. Echter trekt mijn dochter zich daar helemaal niets van aan, ze geeft niks om de beloningen en straffen werkt al evenmin. We proberen diverse medicatie soorten en uiteindelijk komen we uit bij Concerta. Dit is het enige medicijn wat ze verdraagt en waar ze goed op reageert. Het heeft helaas een hele nare bijwerking, het vermindert je eetlust.

 

In het begin gaat het prima met haar, ze blijft keurig op gewicht, ze is veel beter handelbaar en op school vindt ze ook steeds meer haar draai. Ongeveer 2 jaar na het overlijden van haar vader, begint ze in gewicht af te nemen. Op de buitenschoolse opvang merkt een van de leidsters dat ze na het eten constant naar het toilet gaat. Thuis merk ik ook dat haar eetlust achteruit gaat, ze lust ineens veel producten niet meer en ze wordt dunner. Wanneer ze aangeeft dat ze zichzelf te dik vindt in een bepaalde jurk en dat ze niet op de toiletbril past, omdat ze een te dikke kont heeft, gaan bij mij de alarmbellen rinkelen.

 

Inmiddels komen we al 2 jaar bij de GGZ en ook zij zien dat haar gewicht afneemt. Wanneer ik aangeef dat ik bang ben voor Anorexia, geven zij aan dat ze hier veel te jong voor is. Het eten wordt een steeds groter probleem. We stoppen met de medicatie, maar dit heeft hier geen enkele invloed op. Thuis is het inmiddels een dagelijkse strijd geworden en m’n dochter zet zich weer volledig af tegen mij. Ik begin in paniek te raken, ze wordt steeds magerder en ik ben bang dat ik haar ga verliezen. Ze heeft geen glans meer in haar haar, haar gezicht heeft een grauwe kleur en het licht in haar ogen lijkt gedoofd.

 

Mijn intuïtie zegt dat het fout gaat, ik ben als de dood om haar ook te gaan verliezen en neem weer contact op met de GGZ. Na veel wikken en wegen besluiten ze uiteindelijk om haar op te nemen in de kliniek van het Triversum in Alkmaar. Ze is op dat moment 8 jaar oud. In het Triversum verblijven meerdere jonge kinderen met eetstoornissen. Gelukkig hoeft mijn dochter niet aan de sondevoeding, wel is het zo dat ze verplicht na elke maaltijd moet rusten. Na een halfjaar heeft ze een gezond gewicht en komt ze stabiel over, ze mag naar huis.

 

Eenmaal thuis begint het eten wederom een probleem te worden en wordt het mij psychisch allemaal teveel. Bij de GGZ stellen ze een cognitieve therapie voor. Deze therapie is 2 hele dagen per week en duurt ongeveer een jaar. Omdat ik alles uit m'n therapie wil halen heb ik besloten dat het beter is als mijn kinderen tijdelijk ergens anders gaan wonen. Dit was een vreselijk moeilijke beslissing, zeker omdat mijn dochter nog maar een paar maanden thuis was van haar opname in het Triversum. Het was voor mij onmogelijk om deze therapie voluit in te gaan en tevens te zorgen voor mijn kinderen.

 

We gaan op zoek naar een geschikt gezin, waar mijn dochter in elk geval een jaar kan verblijven, haar broer kan bij de eigenaren van zijn logeerhuis terecht, dus zijn plek is vrij snel geregeld. Gelukkig bieden mijn zwager en schoonzus aan, dat zij mijn dochter in huis willen nemen en zo wordt alles geregeld. Met behulp van pleegzorgbegeleiding, komt ze in 2013 nadat mijn therapie afgelopen is, weer volledig thuis wonen. We hebben met regelmaat afspraken bij de GGZ, om te zorgen dat de situatie stabiel blijft.

 

Helaas gaat het fout als ze in de brugklas komt. Ze gaat wederom slecht eten, zet zich af, heeft een ontzettend grote mond en komt op school behoorlijk in de problemen. De pleegzorginstantie heeft behalve pleegzorg, ook een onderdeel voor moeilijk opvoedbare jongeren. Dit traject bestaat uit (gedeeltelijk) wonen en behandelen op een andere plek dan thuis. In Alkmaar is een woning speciaal ingericht voor een aantal jongeren met gedragsproblematiek. Elke jongere krijgt een eigen persoonlijk begeleider en zij leren door samen te wonen met de andere jongeren, hoe ze zich moeten aanpassen, wat wenselijk gedrag is etc. Na overleg met de GGZ besluiten we dat dit voor mijn dochter een geschikte plek is.

 

De keuze valt me wederom heel zwaar, ze gaat nu al voor de derde keer uit huis en ik begin stevig te twijfelen over mijzelf als opvoeder. Eenmaal in Alkmaar, blijkt dat mijn dochter inderdaad niet de gemakkelijkste persoon is om op te voeden. In de eerste weken wordt ze regelmatig geschorst en krijgt ze diverse rode kaarten. Na een paar maanden begin ik een duidelijke verandering bij haar te zien. Ze gedraagt zich anders op school en als ze thuis komt logeren kan ik goede gesprekken met haar voeren, ze begint zich te realiseren dat het bij ons thuis eigenlijk helemaal niet zo slecht is als dat ze dacht en dat er jongeren zijn met extreme problemen als drugs en zwangerschappen op zeer jonge leeftijd.

 

In de periode dat mijn dochter in Alkmaar verblijft, merk ik steeds vaker dat onze huidige woning geen fijne plek meer is. We voelen ons er beiden niet thuis, de woning is ruim en sinds haar broer definitief niet meer thuis woont, heb ik het gevoel te verzuipen in mijn eigen huis. Met het oog op de toekomst en om de kosten te verlagen, besluit ik om ons huis te verkopen. Ik wil op zoek naar een nieuwe stek, waar we ons beiden prettig voelen. Als ik dit met mijn dochter bespreek, bloeit ze helemaal op. In de zomer van 2015 heeft ze het traject in Alkmaar helemaal afgerond. En zijn we klaar om samen deze uitdaging aan te gaan. Vanuit de begeleiding in Alkmaar worden we gesteund in deze keuze, ook de GGZ staat volledig achter deze keuze. We zijn het er allemaal over eens, dat door deze zoektocht mijn dochter en ik een sterkere band kunnen krijgen.

 

Ons huis wordt binnen een week verkocht en het is heerlijk om samen op huizenjacht te gaan. Het is zo ontzettend leuk om dit samen te doen. Ik merk dat mijn dochter veel geleerd heeft van haar traject in Alkmaar, het was destijds een moeilijke keuze om haar wederom uit huis te plaatsen, maar gelukkig is het niet voor niks geweest. We vinden uiteindelijk een heerlijke woning en we verhuizen eind 2015.

 

Eindelijk beginnen we in een wat rustiger vaarwater te komen, met mijn zoon gaat het goed op z’n nieuwe woonplek, op school gaat het goed met hem en als hij thuis komt logeren is de sfeer ontspannen. De relatie tussen mijn kinderen is ook een stuk verbetert, het is zo gezellig om in die weekenden zo van elkaar te genieten. Mijn dochter zit een stuk beter in haar vel, op school blijven er wel wat akkefietjes, maar ze is tenslotte ook een puber en bepaald pubergedrag hoort er gelukkig ook allemaal bij.

 

In de zomer van 2017 ben ik met haar op controle bij de GGZ en heeft ze ernstig ondergewicht. Omdat haar menstruatie een paar keer uitgebleven is, wordt ze door de GGZ doorverwezen naar de kinderarts en zij besluit direct de vitale functies te controleren, mijn dochter krijgt onder andere een hartfilmpje. Gelukkig staat haar lichaam niet in de “spaarstand” en functioneert ze nog goed, wel is gewichtstoename noodzakelijk. Mijn dochter is zelf echter niet onder de indruk, ze geeft aan dat ze haar lichaam goed kent. Wel geeft ze aan dat de Anorexia altijd aanwezig is en niet zozeer van “te dik” zijn maar ze heeft wel tegenstrijdige gevoelens qua eten. Ze hoort regelmatig een stem in haar hoofd die zegt dat ze de dag ook wel doorkomt zonder te eten. Er wordt afgesproken dat ze regelmatig een diëtiste bezoekt, die haar helpt met een regelmatig eetpatroon. Ik heb met regelmaat gesprekken bij de GGZ om de voortgang te bespreken en de afspraken bij de kinderarts doen we samen.

 

De gesprekken bij de diëtiste verlopen moeizaam, mijn dochter heeft geen klik met haar en ze heeft er een hekel aan als iemand zich met haar eetgedrag bemoeit. Wel realiseert ze zich dat ze zelf iets aan haar eetpatroon moet veranderen en uiteindelijk vindt ze daar een redelijk goede weg in. De afspraken met de diëtiste brengen veel stress en weerstand met zich mee. Als op controle in het ziekenhuis blijkt dat ze weer in het “groene gebied” zit, besluiten we te stoppen met de afspraken bij de diëtiste.

 

Op school zit ze inmiddels in haar examenjaar en ze weet exact wat ze wil gaan worden en heeft hier ook het vakkenpakket voor gekozen, ze doet zelfs op geheel eigen kracht een extra vak. Het blijft lastig voor haar om structuur aan te brengen, een presentatie geven in de klas is een hel en vragen stellen aan de leraar doet ze al helemaal niet. Ze begint heel fanatiek aan een goede planning, maar na 2 dagen, is dit al niet meer vol te houden. Ze accepteert geen enkele hulp en wil niet dat ik me met haar bemoei. Ik maak me best wel zorgen om haar, het is zo naar om te zien dat ze zo graag wil, maar dat ze constant met zichzelf in de knoop zit. Thuis merk ik ook dat ze in haar ontwikkeling anders is dan de gemiddelde meid van haar leeftijd. Ze kan nog steeds rare stemmetjes opzetten, ze praat tegen de katten alsof het kinderen zijn, is extreem gefascineerd door paarden en zodra er reclames op tv of radio zijn praat ze deze volledig na. Naar mijn idee heeft dit met haar ADHD te maken. Zelf vindt ze dat ze “anders” is dan de anderen en vraagt ze bij de GGZ of ze onderzocht kan worden op ASS.

 

Het is zowel voor de GGZ als voor mij zeer bijzonder dat ze zelf om dit onderzoek vraagt. De afgelopen jaren heeft ze zich namelijk behoorlijk afgezet tegen de GGZ, wat logisch is, omdat we daar al zoveel jaren komen en we eigenlijk allemaal zo graag “gewoon” willen. Geen therapieën, stempeltjes en dat soort dingen. Toch geeft het gevoel “anders” te zijn, zoveel onrust dat ze toch graag dit onderzoek wil. De GGZ is het hiermee eens, zij zien haar inmiddels ook al heel veel jaren en vinden dat bepaalde “trekken” nu ze ouder is weg zouden moeten zijn. Na uitgebreid onderzoek krijgt ze eind 2017 de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Er wordt ons uitgelegd dat ASS bij meisjes zo enorm verschilt in vergelijking met jongens. Haar broer heeft PDD-NOS (dit valt tegenwoordig ook onder ASS) en hij reageert zoveel anders en heeft zoveel andere behoeften, dat ik nooit een seconde gedacht heb, dat mijn dochter ook ASS zou kunnen hebben.

 

Ik ben heel trots op mijn dochter dat ze zo volhardend is als haar moeder en dat ze doorgezet heeft om dit onderzoek te laten doen. Er is heel veel duidelijk geworden, voor haarzelf, maar ook voor mij. Waarvan ik vaak dacht dat het dwars gedrag was of puberaal gedrag, bleek bepaald gedrag toch voort te komen uit de ASS. Dit betekent natuurlijk niet dat ze overal een vrijbrief voor krijgt, maar ik kan als ouder wel leren om minder snel te oordelen dan ik deed. Uiteraard wil ze geen begeleiding bij haar ASS, want ze wil nergens hulp bij. Deze keuze respecteer ik, tot dusver heeft ze heel goed laten zien dat ze zich best goed staande weet te houden. Haar gewicht gaat de goede kant op en op school staat ze ook voor alle vakken voldoende.

 

Ik kan wel zeggen dat we een behoorlijk heftige periode achter de rug hebben. Het is de afgelopen jaren zeker niet zonder slag of stoot gegaan. Maar jeetje wat ben ik een trotse moeder!!! Na alles wat er is gebeurt is mijn dochter opgegroeid tot zo’n sterke, lieve, zorgzame meid. Ze is altijd vrolijk, altijd eerlijk en recht door zee. Op dit moment zijn we op zoek naar haar vervolgopleiding. Zoals ik al schreef, ze weet exact wat ze wil, nu de locatie nog.

Lees meer »

Deze blog gaat over mijn zoon. Toen hij nog klein was werd zijn vader ziek en kreeg hij een zusje. Op de basisschool vertoonde hij ander gedrag dan z'n klasgenootjes. Kwam dit door de gestreste thuissituatie of was er meer aan de hand?

 

In de zomer van 1999 wordt onze zoon geboren. Hij is een rustige baby die zichzelf uitstekend kan vermaken. Wanneer hij op de peuterspeelzaal komt, is hij erg op zichzelf. Nu is het zo dat veel peuters naast elkaar spelen en niet met elkaar, dus op dat moment ben ik nog helemaal niet bezig met de mogelijke gedachte dat onze zoon anders is dan de andere kinderen. Dit verandert als hij op de basisschool komt.

 

Hij heeft, net als wij, een chaotische tijd achter de rug. Z'n zusje is geboren, z'n vader is ziek geworden, we zijn veel in het ziekenhuis geweest, kortom voldoende redenen om je anders te ontwikkelen dan je leeftijdsgenootjes. Wat mij vooral op valt, is dat onze zoon totaal geen contact maakt met de andere kinderen in de klas en dat hij constant aangeeft “zo alleen” te zijn. Het is hartverscheurend om hem elke keer zo extreem verdrietig achter te laten.

 

Op school gaat het niet beter met hem, via school vraag ik een onderzoek aan omtrent zijn ontwikkeling en ik besluit de GGZ in te schakelen. Na diverse gesprekken bij de GGZ wordt er PDD-NOS vermoedt. Echter komt uit het onderzoek vanuit de Commissie Leerlingenzorg, dat onze zoon Licht Verstandelijk Gehandicapt is. De GGZ legt ons uit dat PDD-NOS en LVG niet samen gaan. Zij kunnen ons verder niet helpen en we worden doorverwezen naar de Stichting MEE.

 

Mijn gevoel zegt toch dat er meer met hem aan de hand is. Hij kan uren voor de wasmachine zitten en loopt met "tjoekende" geluidjes constant rond de tafel. Wanneer hij met z'n zusje knuffelt, bijt hij elke keer zo hard op z'n handpalm, dat de huid uiteindelijk helemaal rood en ruw is. Wanneer ik mijn zorgen deel met de Stichting MEE, krijg ik een vragenlijst die ik in moet vullen. In deze vragenlijst staat onder andere de vraag of hij als baby naar mij keek tijdens borst- of flesvoeding. Wanneer ik hierop antwoord dat dit inderdaad het geval is, wordt besloten dat onze zoon geen vorm van Autisme heeft, Autisten maken tenslotte geen oogcontact.

 

Omdat ik een intuïtief persoon ben en niet zo snel opgeef, ben ik weer terug gegaan naar de huisarts en heb ik mijn zorgen nogmaals gedeeld. De huisarts geeft aan dat hij ons door kan verwijzen naar het Triversum in Alkmaar, zij zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van jongeren met meerdere diagnoses of complexe problematiek. Uiteindelijk na 2 jaar heen en weer gestuurd te worden, krijgt onze zoon drie diagnoses. PDD-NOS, LVG en ADHD. Dit was best wel schokkend nieuws en tegelijkertijd maakte het zoveel duidelijk. 

 

Ik heb vooral geleerd wat je NIET moet doen. Geen impulsieve uitstapjes, geen exacte tijden afspreken, drukke evenementen vermijden of zorgen dat hij zich af kon sluiten. Ik heb voor hem een pictogrammenbord gemaakt en de dagen stonden vanaf dat moment in het teken van veel structuur. Nadat z'n vader overleden was, stond voor ons allemaal de wereld op z'n kop. Mijn zoon begreep totaal niet dat z'n vader van de een op de andere dag er niet meer was. Hij heeft z'n uitvaart en alles eromheen heel bewust meegemaakt. We hebben zelfs een rondleiding in het crematorium gehad, zodat de dag van de uitvaart duidelijk en voorspelbaar was.

 

Omdat de zorg voor mij heel zwaar werd, ben ik voor mijn zoon op zoek gegaan naar een logeerhuis, waar hij eens per maand kon gaan logeren, zodat ik wat meer tijd had voor mezelf en mijn dochter. Hij heeft met heel veel plezier gelogeerd in het logeerhuis en hij voelde zich erg op z'n gemak tussen de kinderen die daar ook logeerden. In 2011 kwam ik in een enorme dip terecht en ben ik bij de GGZ terecht gekomen, zij stelden een cognitieve therapie voor. Deze therapie zou 2 hele dagen per week in beslag nemen en zou ongeveer een jaar kunnen gaan duren.

 

Omdat ik alles uit m'n therapie wilde halen heb ik besloten dat het beter was als mijn kinderen tijdelijk ergens anders gingen wonen. Dit was een vreselijk moeilijke beslissing, ik kon alleen maar het diepste dal in gaan (en er weer uitkomen) als ik daarnaast geen zorg voor mijn kinderen had. Mijn zoon mocht bij de eigenaren van het logeerhuis komen wonen, dit was een fantastische oplossing, hij was al zo vertrouwd bij dit gezin.

 

Tijdens mijn therapie ben ik erachter gekomen dat ik zelf ook meerdere diagnoses heb. Hier vertel ik later meer over. Ook wordt tijdens mijn therapie duidelijk dat onze gezinssituatie behoorlijk complex is en dat ik eigenlijk niet meer in staat ben om voor mijn beide kinderen te zorgen. Dit is een enorme klap in m'n gezicht en ik moet even laten bezinken wat me allemaal verteld is. Uiteindelijk wil ik het allerbeste voor mijn kinderen en als dat betekent dat één van de twee definitief ergens anders moet gaan wonen, moet ik een keuze gaan maken.

 

Ik kan je vertellen, dit is de vreselijkste keuze die ik ooit in mijn leven heb moeten maken. Na veel gesprekken met psychiaters, therapeuten en m'n huisarts besluit ik dat mijn zoon, na mijn therapie, niet meer thuis komt wonen. Hij woont in een heel fijn gezin, zij zorgen met z'n allen zo goed voor hem en het belangrijkste, hij voelt zich erg thuis. Ik leg mijn zoon uit dat ik door mijn eigen beperking niet meer voor hem kan zorgen en dat het gezin, waar hij nu woont, dat beter kan. Hij reageert hier wonderbaarlijk goed op.

 

In het voorjaar van 2015 geven de pleegouders van mij zoon aan, dat de zorg voor hem zwaar begint te worden. Hij wordt groter en sterker en vertoont onvoorspelbaar en soms zelfs agressief gedrag. Ik ga op zoek naar een andere woonplek. Ik vind een instelling met diverse woonmogelijkheden. Zij hebben onder andere een woning waar cliënten samen wonen en waar bijna de hele dag begeleiding aanwezig is. Mijn zoon verhuist in november 2015 naar deze woning. Elke week komt hij een dag naar huis om samen met ons te eten en eens per maand een weekend logeren.

 

Op een gegeven moment merk ik aan hem dat hij zich niet goed voelt. Hij kan zelf heel moeilijk vertellen wat er aan de hand is, maar door de juiste vragen te stellen en door te vragen, kom ik erachter dat hij weinig structuur krijgt op deze woongroep. De meeste bewoners zijn ouder dan hij en hebben een vaste dagbesteding en kunnen ook hun eigen dagritme aanhouden. Mijn zoon heeft hier heel veel moeite mee en krijgt op deze woning hiervoor te weinig aandacht, het verschil met de andere bewoners is te groot. Zijn persoonlijk begeleider vertelt mij dat er met regelmaat opstootjes zijn in de groep waarin hij woont. Ze vertelt mij ook dat hij weer last heeft van woede aanvallen, dat hij slecht eet en zich bijna niet meer beneden vertoont. Een andere woongroep met meer structuur zou beter zijn.

 

Na overleg met de zorgcoördinator krijgen we het advies om bij een andere woongroep te gaan kijken in een dorp vlakbij waar wij nu wonen. Na kennismaking op deze groep ziet mijn zoon het wel zitten om hier te gaan wonen. In april 2017 verhuist hij naar deze woning. Hij woont nu bijna driekwart jaar in deze nieuwe woongroep en hij maakt hele grote stappen in z’n ontwikkeling. Hij lacht weer, hij eet goed, hij heeft sociale contacten, de woede aanvallen zijn verdwenen en hij kan steeds beter voor zichzelf zorgen. Ook zijn eigen dagritme volgen gaat steeds beter. Mijn zoon is nu 18 jaar en we hebben het zeker niet makkelijk gehad de afgelopen 18 jaar, maar als ik zie wat een prachtige, geweldige, lieve, zorgzame jongeman ik groot gebracht heb, ben ik zo ontzettend trots!!!!!

 

Onlangs hebben we fantastisch nieuws gekregen! Mijn zoon komt in aanmerking om begeleid in een eigen appartement te gaan wonen. Hij staat samen met andere cliënten op de wachtlijst. Deze appartementen zijn nu nog in aanbouw. Als het goed is horen we begin april of hij daadwerkelijk hier naartoe mag verhuizen en dat zou dan allemaal rond oktober plaats gaan vinden. Weer een stap dichterbij naar zelfstandigheid!

 

Reuze spannend allemaal!

 

Lees meer »

In deze blog vertel ik over mijn man, hij kreeg op 31 jarige leeftijd zaadbalkanker. De prognoses voor zijn ziekte waren heel gunstig, helaas pakte het in zijn geval helemaal verkeerd uit en kreeg hij uitzaaiingen die nog maar 3x op de wereld voorgekomen waren. Na 8 jaar vechten is hij gestorven. Ik probeer in deze blog, onze rollercoaster zo goed mogelijk te vertellen.

 

Het is 1994, ik ben 19 jaar en in een kroeg in Hoorn leer ik mijn man kennen. Al snel vinden we elkaar meer dan leuk en krijgen we een relatie. Begin 1995, gaan we samenwonen in de woning van mijn man. Hij is net terug van een wintersportvakantie en hij heeft z'n duim gebroken. We wonen in niet zo'n leuke buurt, dus we besluiten samen een huis te gaan kopen. In de zomer van 1995 kan ons geluk niet op en vinden we ons droomhuis. We trouwen in 1998 en in 1999 wordt onze liefde bekroond met de geboorte van een prachtige zoon. 

 

Acht weken na de geboorte van onze zoon ontdekt mijn man een knobbel in zijn zaadbal. Het is groot feest in de stad en we besluiten de volgende dag naar de huisarts te gaan. Eenmaal bij de huisarts, wordt hij helemaal onderzocht. Wat de huisarts het meeste zorgen baart, is dat mijn man geen pijn heeft. Na contact met het ziekenhuis, worden we per direct doorgestuurd naar de Uroloog.

 

De Uroloog doet verschillende onderzoeken, waaronder een echo. Op de echo blijkt inderdaad duidelijk een vergroting van de bal te zien. Twee dagen later wordt mijn man geopereerd en de bal wordt met zaadleider en al verwijderd en opgestuurd. De Uroloog vertelt ons dat de operatie goed gegaan is en dat het er goed uit ziet en dat we over 10 dagen terug moeten komen voor de uitslag.

 

De uitslag blijkt echter niet goed te zijn. Mijn man heeft zaadbalkanker, allerlei scenario's schieten door ons hoofd, ziet hij zijn pasgeboren zoon opgroeien, zal hij de kanker zal overleven? De Uroloog stelt ons gerust, zaadbalkanker is heel goed te behandelen en we zijn er snel bij, er blijken gelukkig geen uitzaaiingen te zijn. We gaan naar het AMC om zaad in te laten vriezen omdat er in oktober gestart wordt met de bestralingen. In het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis beginnen 2 hele lange weken van bestraling en constant ziek zijn.

 

Na de bestraling is verdere behandeling niet nodig en hoeven we alleen nog op controles te komen. In maart 2001 raak in spontaan in verwachting. We zijn beiden zeer verrast, maar vooral blij. De kans was erg klein dat ik op natuurlijke wijze nog zwanger zou raken. In december wordt onze dochter geboren. De blijdschap is helaas maar voor 1,5 week. Op een nacht wordt mijn man wakker en hij merkt dat de kracht in zijn benen bijna weg is en moet op handen en knieën over de grond kruipen om naar het toilet te komen. De volgende ochtend is al zijn gevoel verdwenen, hij kan nu geen stap meer verzetten, zelfs op zijn knieën zitten gaat niet meer. Ik besluit om de huisarts te bellen, hij komt direct langs.

 

Na wat neurologische onderzoeken blijkt dat het foute boel is en hij belt met het ziekenhuis. De Neuroloog wil mijn man direct zien. Op datzelfde moment is de wijkverpleegkundige bij ons thuis om onze dochter te wegen en te meten, ze was nl. erg klein bij haar geboorte en kon zichzelf slecht warm houden, dus werd ze een paar keer per week thuis gewogen en gemeten. De wijkverpleegkundige blijft bij de kinderen tot mijn moeder er is en ik ga samen met de buurvrouw met mijn man naar het ziekenhuis.

 

In het ziekenhuis worden weer diverse onderzoeken gedaan. Mijn man voelt vanaf zijn borst tot zijn tenen helemaal niks meer en reageert dus ook op geen enkele prikkeling. Er wordt besloten een MRI-scan te maken.  De volgende ochtend krijgen we te horen dat hij een uitzaaiing heeft, het blijkt dat een tumor, hoog in z'n ruggenwervel, de zenuwbanen platdrukt, hij heeft een dwarslaesie. Diezelfde dag start een nieuwe reeks van bestralingen in het AvL. In januari wordt gestart met een chemotherapie. Na 5 maanden chemotherapie in combinatie met bestralingen keert langzaam het gevoel in mijn man z'n benen terug. Samen met de fysiotherapeut van het AvL wordt keihard gewerkt aan mijn man z'n revalidatie en uiteindelijk heeft hij helemaal opnieuw leren lopen.

 

Langzamerhand beginnen we ons leven weer op te pakken, we gaan met regelmaat op controle naar het ziekenhuis en alles lijkt goed te gaan. Totdat mijn man in de zomer van 2005 last krijgt van z'n bovenbeen, hij geeft aan dat het een gebied is, ter grootte van een postzegel en hij wil eigenlijk niet naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Ongeveer 2 maanden nadat hij de pijn constateerde, breekt spontaan z'n bovenbeen doormidden. Een operatie, bestralingen en chemotherapie volgen. Vanaf dat moment blijft het rommelen met mijn man z'n gezondheid. De kanker komt op allerlei plekken terug en z'n conditie gaat enorm achteruit.

 

Wanneer hij in mei 2007 te horen krijgt dat de kanker zich verspreid heeft door z'n hele lichaam, is de hoop op herstel volledig verdwenen. De komende maanden staan in het teken van genieten en zo lang mogelijk leuke dingen doen. In september 2007 gaat mijn man heel hard achteruit. Hij kan niet meer lopen, valt regelmatig uit bed en heeft enorm veel pijn. Samen besluiten we dat een opname in het Hospice onvermijdelijk is.

 

Uiteindelijk is mijn man maar een week in het Hospice geweest en is hij op 29 september 2007 overleden na een strijd van 8 jaar, aan de gevolgen van zaadbalkanker.

 

IMG_3839-4.jpg

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.